Értékes olajnövény az inka mogyoró

Értékes olajnövény az inka mogyoró

Kúszik az árnyékban.

Az inkák már több mint 3000 éve fogyasztják a sacha inchi (vagy szacsa incsi) pörkölt magjait. Újabban egyre többször lehet az inka mogyorónak (Plukenetia volubilis)  is nevezett növényről hallani ún. „szuperélelmiszerként”.

Az évelő növényből kiváló olaj nyerhető. 2004-ben és 2006-ban a belőle készült olaj Párizsban az olajok világbajnokságán első díjat nyert.

inka mogyoro olajnoveny 02
Leonora (Ellie) Enking

Az alig ismert kúszónövény zöld, szív alakú levelekkel csillag formájú termésekkel rendelkezik. A kutyatejfélék családjába tartozó faj jól viseli az árnyékot, az erdőben, a fák között kúszik. Az Andokban élő inkák régóta ismerik, az olajtartalmú magoknak gyógyító és tápláló erőt tulajdonítanak.

 

A magok értékes zsírsavakban gazdagok, akár 50% alfa-linolénsavat is tartalmazhatnak, amely a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak közé tartozik. Az omega-3-zsírsavak diabétesz, túlsúly, depresszió, szív- és érrendszeri betegségek, ízületi gyulladás esetén is jó hatásfokkal alkalmazhatók. Ezek az anyagok csökkentik a koleszterinszintet és elengedhetetlenek az újszülöttek agyi és idegrendszeri fejlődésénél is. A felnőtteknél a szellemi teljesítményt fokozzák. A szacsa incsinek emellett a fehérjetartalma is magas.

inka mogyoro olajnoveny 03
Leonora (Ellie) Enking

A szakértők szerint érdemes lenne az inka mogyorót termeszteni, mivel sokkal környezetbarátabb lehetőségeket rejt, mint a szója. A szója vetésterületét a világban ma már csak az esőerdők rovására és nagyadagú növényvédőszer-használat mellett lehet növelni, az inka mogyoró azonban az erdőben, a fák között is termeszthető.

Bevezető kép: Leonora (Ellie) Enking

Agroinform.hu: Az inkák elfeledett kincse, amit érdemes lenne termeszteni

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR