Évekig él a paprika, ha így bánnak vele télen

Évekig él a paprika, ha így bánnak vele télen

A paprika több évig is nevelhető, ha ügyesen teleltetjük. Ráadásul az idősebb növények gyorsabban és többet teremnek! Íme, a módszer.

Sok hobbikertész egynyári növényként tekint a paprikára. Egy kis odafigyeléssel azonban sikeresen átteleltethetjük a lakásban. A paprika teleltetése némi fortélyt igényel, de ha már van kedvenc fajtánk, például chili paprika, akkor az átteleltetéssel nagy előnyhöz juthatunk a következő idény kezdetén, és jelentősen meghosszabbíthatjuk a paprika vegetációs időszakát. Az alábbiakban adunk néhány hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy lehet sikeresen átteleltetni a paprikát!

paprika teleltetese 02

Hogyan kell paprikát teleltetni?

Rögtön egy megjegyzés: ha a paprika átteleltetését tervezzük, tudnunk kell, hogy bár a praktika életben tartja a növényt, teremni nem fog ebben az időszakban. Ahhoz, hogy a paprika termőre forduljon, szüksége van bizonyos hőmérsékletre és fénymennyiségre, amelyet egy átlagos otthon a téli hónapokban nem tud biztosítani. Ha szeretnénk tehát a növényről télen is paprikát szüretelni, szükségünk lesz melegházra, valamint mesterséges megvilágításra is.

A paprika teleltetésének első lépéseként hozzuk be a növényt a lakásba. Vízpermettel alaposan tisztítsuk le. Ezzel megszabadíthatjuk a leveleken esetlegesen rejtőző kártevőktől. Szedjük le róla az összes paprikát, függetlenül attól, hogy érettek-e vagy sem.

A következő lépés, hogy keressünk egy hűvös, száraz helyet a paprika téli elhelyezésére. Az ideális hőmérséklet 13 °C körül van, a legmegfelelőbb helyiség pedig egy, a házhoz tartozó garázs vagy alaksor. A paprika teleltetéséhez nem szükséges sok fény, így egy ablakhoz vagy fénycsőhöz közeli hely elegendő fényt biztosít a növénynek.

Miután kiválasztottuk a paprika telelő helyét, csökkentsük az öntözés mértékét. A paprika teleltetése során azt fogjuk tapasztalni, hogy sokkal kevesebb vizet igényel, mint a nyári hónapokban. Mindössze 3-4 hetente lesz szükség öntözésre. Fontos, hogy ne álljon a paprika pangó vízben, de ne is hagyjuk teljesen kiszáradni.

Röviddel azután, hogy a paprikát "hűvösre tettük" és csökkentettük a vízellátását, azt fogjuk tapasztalni, hogy a levelei kezdenek elhalni. A legfontosabb ekkor, hogy ne essünk pánikba: teljesen szokványos a jelenség. Csupán azt jelzi, hogy a paprika nyugalmi állapotba került. Hasonló ahhoz, mint amikor a fák a szabadban a téli álomba szenderülnek.

paprika teleltetese 03

Miután a levelek kezdenek visszaszáradni, metsszük vissza a paprika ágait. Hagyjunk meg néhány nagyobb, Y alakú hajtást; az Y felső két szára 3-5 cm hosszú legyen. Ezzel az eljárással eltávolítjuk az élettelen leveleket, ráadásul a növény kevésbé lesz kitéve a kártevők támadásának is. Tavasszal természetesen új hajtásokat hoz.

A teleltetés befejezéseként az utolsó fagynap előtt körülbelül egy hónappal (április közepe körül) a paprikát a hűvös helyiségből költöztessük át egy világosabb, melegebb helyre. Szükség esetén a cserepe alá melegítő alátétet is tehetünk. Térjünk vissza a gyakoribb öntözéshez, de ügyeljünk arra, nehogy túlöntözzük a növényt. Mintegy egy hét elteltével megjelennek az új hajtások.

Még ha be is tartjuk a fenti lépéseket, előfordulhat, hogy a paprikánk nem éli túl a teleltetést. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egyes fajták esetén kevésbé sikeres az eljárás. De ha sikerrel járunk, garantált, hogy a kedvenc paprikánk rekordterméssel fogja megjutalmazni az igyekezetünket!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR