Ezek az angyaltrombiták elmúltak húszévesek!

Ezek az angyaltrombiták elmúltak húszévesek!

Az angyaltrombita meghálálja a törődést: idővel akár két méter magasra is megnőhet.

Az angyaltrombita (Brugmansia) eredetileg Dél-Amerikából származik. Az őshazája a dél-amerikai Andok vidéke. Az itt honos növények a trópusi és szubtrópusi éghajlatot részesítik előnyben, gyakran megtalálhatók erdők peremén, folyók partján és egyéb nedves területeken.

Az angyaltrombita nevet is ezeken a területeken kapta, mely valószínűleg a növény szent, spirituális vagy angyali tulajdonságaira utal.

Ma az angyaltrombita növényeket szerte a világon termesztik dísznövényként lenyűgöző virágzatuk és látványos megjelenésük miatt. Az eredeti dél-amerikai fajokon túlmenően hibrid fajtákat is kifejlesztettek, amelyek virágai különböző színekben és formákban pompáznak.

angyaltrombitak 21 evesek 10

Az angyaltrombita mérgező, minden része − levelek, virágok, gyökerek és magok − tartalmazhat alkaloidokat, például skopolamint és atropint, amelyek rendkívül veszélyesek lehetnek, ha lenyelik vagy bőrrel érintkeznek.

Az angyaltrombita növényeket gyönyörű, trombita alakú virágai miatt termesztik, amelyek színe és mérete fajtától függően változhat. A virágok általában fehérek, sárgák, rózsaszínek, narancssárgák vagy pirosak.

angyaltrombitak 21 evesek 09

Ezek a növények rendszerint nagyok és bokrosak, akár 2-3 méter magasra is megnőhetnek. Ezért helyet és teret igényelnek a megfelelő növekedésükhöz.

angyaltrombitak 21 evesek 04

angyaltrombitak 21 evesek 05

Mivel eredetileg Dél-Amerikából származik, és a trópusi és szubtrópusi klímát kedveli, hidegebb éghajlaton a téli időszakban teleltetni, beltérbe kell vinni.

Az angyaltrombita növényeket általában magokkal vagy dugványozással szaporítják. A dugványozás során egy hajtást vágunk le az anyanövényről, majd azt ültetjük el új növényként.

angyaltrombitak 21 evesek 08

Bors Norbert a Kertészkedők Klubjában mutatta be bő 2-2,5 méter magas példányait. A következőkben Norberttől ismerhetjük meg röviden, hogyan gondozzák őket immár több mint két évtizede.

angyaltrombitak 21 evesek 02

"A képeken szereplő 2 tő angyaltrombitát anyósomtól kaptuk, amikor beköltöztünk a házba. Ez 21 éve volt. Akkor kb 10-15 cm magasak lehettek.

angyaltrombitak 21 evesek 03

Minden tavasszal félárnyékos helyre ültetjük és mindig ugyanoda. Jó vízáteresztő talajban vannak, naponta öntözzük őket.

angyaltrombitak 21 evesek 06

Tápot nem adtunk nekik. A kutyáink elkerített területén vannak, legfeljebb az ebek trágyázzák őket."

angyaltrombitak 21 evesek 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR