Már kora tavasszal színt és illatot hoz a kertbe a frézia

Már kora tavasszal színt és illatot hoz a kertbe a frézia

Hagymás növény.

A Dél-Afrikából származó frézia megfelelő gondoskodás mellett a hazai kerteket is szépen díszíti. Forgács Liza a Kertészkedők Klubjában mutatta be már március elején virágba borult fréziáit. A következőkben megismerhetjük ennek a növénynek a gondozását.

"Nálam nyáron ki voltak ültetve a kertbe, mert azt gondoltam, hogy talán ott lesz a legjobb nekik. Félárnyékban, árnyékban voltak, de egész nyáron vissza voltak húzódva a hagymák.

Majd szeptember közepe felé, amikor az időjárás hűvösebbre váltott, elkezdtek zöld leveleket hajtani. Ekkor viszont ki kellett szedni őket a földből, mert télen megfagytak volna.

frezia mar kora tavasszal 02

Emiatt egy nagy cserépbe kerültek (földjükhöz granulált marhatrágya és fehér tőzeg lett keverve), és a nagyon napsütötte déli fekvésű teraszra lett téve a cserép. Egész télen zöldek maradtak, locsolva alig voltak. (Épp csak annyira, hogy ne legyen teljesen száraz a földjük.) A terasz vastag átlátszó fóliával fedett télen, emiatt nagyon világos és a hőmérséklet 0 °C alá nem süllyed.

frezia mar kora tavasszal 03

Majd tavasszal a közvetlen napsütés hatására elkezdtek bimbókat nevelni, és mostanra gyönyörű virágokat hoznak. Rendszeresen kell locsolni, mert a fréziák érzékenyek a nedvességre, a földjük nyirkos kell legyen.

Közvetlen napsütés nélkül nincs bimbóképződés. A hőmérséklet pedig este hideg, nappal meleg kell legyen a virágzáshoz. Nálunk ez 0-25°C-ig változik.

frezia mar kora tavasszal 04

Nyáron érdemes kitenni őket a szabadba egy nagyobb fa árnyékába, majd télen nagyon világos, napsütötte, de fagymentes helyen tartani. Ekkor fognak virágozni. (Nyáron teljesen visszahúzódnak a hagymák, levelet sem hoznak, pihennek a földben.)

Tehát összefoglalva a legfontosabb a virágzás eléréséhez:

  • nappal meleg és közvetlen napfény,
  • este hűvös,
  • a földje legyen nyirkos (cserepében nem állhat a víz)."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR