Ezüst pimpó: szóba jöhet a szűznemzés is

Ezüst pimpó: szóba jöhet a szűznemzés is

A pimpó példáján bemutatjuk, hogyan lesz a botanikai alfajokból, hibridekből és változatokból egyetlen gyűjtőfaj.

Az ezüst pimpó (Potentilla argentea) a rózsafélék családjába tartozó lágyszárú, évelő növény. A “Potentilla” nemzetségnév a potens, alkalmas, hatásos szóból származhat, és bizonyára nagy hatású gyógynövényekre utal. Az egyik pimpó faj, valószínűleg a vérontófű, fontos szerepet játszott a vérhas nevű, hasmenéses betegség ókori kezelésében.

A magyar pimpó szó eredete bizonytalan, talán virágot, bimbót jelentett, de a pimpinella növény borsos fűszeressége is szerepelhet benne. A bor pimpósodása a borvirág élesztő megjelenése a darabban hagyott ital felszínén, ami káros jelenség. Az “argentea” fajnév ezüstöt jelent, és a növény ezüst színű molyhosságára utal. A gyűjtőfaj azt jelenti, hogy számos egymáshoz hasonló alfajt, hibridet és változatot közösen is megneveznek, miközben a tudósok persze kutatják az ezen belüli különbségeket. A gyűjtemény fő oka, hogy a pimpók kereszteződnek, a gyakran többszörös kromoszómaszámú hibridek a nemzetségben sűrűn előforduló szűznemzéssel, megtermékenyítés nélküli szaporodással valamennyire stabilizálódnak.

Az élénk virágszín vonzza a rovarokat

Az ezüst pimpó gyakran heverő szárú, arasznyi magas növényke, csak a szomszédokra támaszkodva nyúlik néha magasabbra. A tőlevelei nyelesek, tenyeresen osztottak, a levélkék fogasak, a fonákuk fehéren molyhos. A szárlevelek pálhásak, hármas-ötös osztatúak, a színük fényes zöld, a fonákuk ezüstösen molyhos, a szélük kissé hátra göngyölt. A virágok kocsányosak, öttagúak, molyhos kettős csészekörrel, a sárga szirmok a szélükkel sem fedik egymást. Az élénk virágszín és a sok porzó vonzza a rovarokat, de nélkülük is lesz termés. Az aszmagok az összezáruló csészelevelek védelmében fejlődnek, majd a szárazon már felnyíló csészeburokból a szél vagy az érintés rázza ki a terméseket.

Az ezüst pimpó Európában honos, Ázsiában és Amerikában is elterjedt. Nálunk a bolygatott, zavart gyepekben, legelőkön, cserjésekben, utak mentén gyakori. Napos helyeken gazdagon virágzik, szárazságtűrő, kövek repedéseiben, sziklakertben is megél.

ezust pimpo 02
Ezüst pimpó bimbói, virágai, termései egyszerre

ezust pimpo 03
Ezüst pimpó ötujjas tőlevelei

ezust pimpo 04
Ezüst pimpó szárlevele

ezust pimpo 05
Ezüst pimpó molyhos szára és levélfonáka

ezust pimpo 06
Ezüst pimpó kétkörös molyhos csészéje

ezust pimpo 07
Ezüst pimpó sokporzós, sokbibés virága

ezust pimpo 08
Ezüst pimpó virágai oldalnézetben

ezust pimpo 09
Ezüst pimpó csészékbe zárt termései

ezust pimpo 10
Ezüst pimpó öttagú virágai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR