Fenyegető külsejű pozsgás: ilyen a tigrisszáj

Fenyegető külsejű pozsgás: ilyen a tigrisszáj

Apró, hegyes, de puha kis fogacskákkal ijesztget.

A tigrisszáj (Faucaria tigrina)  meglehetősen meglepő külsejű, Dél-Afrikában őshonos pozsgás. Hasonlóan sok más pozsgáshoz, jól viseli a kissé alacsonyabb hőmérsékletet; ez számos szempontból megkönnyíti a szobanövényként való tartását. De melyek a legfontosabb szabályok, amelyeket nem árt ismernünk, ha a célunk a helyes gondozása? Az alábbiakból kiderül!

tigrisszaj 02
John Rusk

Tigrisszáj kisokos

A tigrisszáj a kristályvirágfélék családjába tartozik, első pillantásra egy kisebb kőhöz vagy kavicshoz hasonlít. A különbség csupán annyi, hogy olyan, mintha minden egyes, háromszög alakú levelén egy-egy komplett fogsor sorakozna. Mintha apró ragadozó állatok nyitott állkapcsai várnának prédára.

Fehéres színű pettyekkel tarkított húsos leveleinek színe szürkészöld, a levelek élén pedig a már említett vékony, fogszerű képződmények meredeznek.

Eredeti élőhelyén, sziklás talajon csillag alakú, szár nélküli, alacsony rozettákat fejleszt. Lassú ütemben növekszik, a teljesen kifejlett egyedek sem magasabbak kb. 15 cm-nél. A párnás levelek hossza 5 cm körül van. A levelek élén 10-10 puha, fehér, függőlegesen álló, fogvájóhoz hasonló kis tüske helyezkedik el, amely sokakat egy tigris vagy cápa kitátott szájára emlékeztet.

Virágzása több héten keresztül tart, a virágok rendszerint ősszel vagy tél elején nyílnak. A virágok legtöbbször élénksárgák, ritkábban lehetnek még fehérek, illetve rózsaszínűek. A szirmok a fény hatására nappal kinyílnak, majd késő délután, ahogy szürkül, újra becsukódnak. Érdemes tudni, hogy egyáltalán nem számíthatunk virágzásra, ha a növényt nem éri legalább napi 3-4 óra napfény; továbbá csupán a már néhány éves növények hoznak virágot.

tigrisszaj 03
Anika Malone

A tigrisszáj gondozása

Mint minden pozsgás, a tigrisszáj is szeret a napfényben fürödni, ezt vegyük figyelembe, amikor elhelyezzük a cserepét a lakásban. Víz- és páraigénye alapvetően alacsony.

Jó vízáteresztő képességű, laza, kavicsos talajba ültessük; e tekintetben a legegyszerűbb megoldás, ha üzletben vásárolunk jó minőségű kaktuszföldet. Általában elég, ha hetente egyszer öntözzük.

Cserepének olyan helyet válasszunk, amelyet naponta legalább 3-4 órán keresztül ér a természetes fény, a hőmérséklet pedig 21-32 °C között mozog. Bár az ennél alacsonyabb hőmérsékletet is elviseli még, arra vigyázzunk, hogy a 10 °C már kritikusan alacsony a számára.

tigrisszaj 04
Dornenwolf

A tartósan nagy meleget jól viseli, de ebben az esetben gyakoribb öntözésre van szüksége. Akkor locsoljuk meg, amikor a földjének a felszíne tapintásra már száraz. Télen fogjuk vissza az öntözését kb. a szokásos felére.

Tavasztól a nyár végéig érdemes rendszeresen kezelnünk kaktuszfélék számára előállított, folyékony növényi tápoldattal. Az adagolást tekintve kövessük a termék csomagolásán feltüntetett útmutatót.

Úgy kétévente érdemes átültetnünk. A szaporítását a legkönnyebben úgy tudjuk megoldani, ha egy-egy rozettát elválasztunk a többitől, majd egy napos pihentetés után külön cserépbe elültetjük. A frissen elültetett dugvány cserepét tartsuk árnyékos helyen, földje csak enyhén legyen nyirkos mindaddig, amíg a növény hozzá nem szokik az új környezetéhez és akklimatizálódni nem tud.

Címfotó: John Rusk

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR