Értékes tápanyag télen.
Nyáron tele a kert fűszerekkel: burjánzik a bazsalikom, a petrezselyem, a menta. Azonban a hidegebb időszakban sem kell lemondanunk a friss (gyakran gyógyhatással is bíró) fűszernövények élvezetéről, akadnak szívós fajok, amelyekből még télen is csipegethetünk!
Némelyik fűszert még a hideg, késő őszi-téli napokon is szedegethetjük. Ezek közé tartozik a hegyi pereszlény, a különféle zsályafajták, a rozmaring, a kakukkfű, a kövi varjúháj (Sedum reflexum).
Hegyi pereszlény (nhq9801)
A hajtások megfagyva könnyebben letörhetők, majd a meleg szobában felolvaszthatók. Noha ezek a növények ebben az időszakban már kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint nyáron, még így is értékes vitaminokat és ásványi anyagokat rejtenek. Rögtön a betakarítás után használjuk fel őket (például egy ízletes ebédhez), így tud a legtöbb anyag hasznosulni.
Zsálya, rozmaring, kakukkfű
Ne feledkezzünk el az ablakpárkányon nevelgethető fűszerekről sem: a bazsalikom, a borbálafű, a sarkantyúka, a porcsin vagy az ehető salátakrizantém akár a konyhában is tartható egy világos helyen.
Sarkantyúka