Fűszerek a téli kertben: ezeket még szedegethetjük!

Fűszerek a téli kertben: ezeket még szedegethetjük!

Értékes tápanyag télen.

Nyáron tele a kert fűszerekkel: burjánzik a bazsalikom, a petrezselyem, a menta. Azonban a hidegebb időszakban sem kell lemondanunk a friss (gyakran gyógyhatással is bíró) fűszernövények élvezetéről, akadnak szívós fajok, amelyekből még télen is csipegethetünk!

Némelyik fűszert még a hideg, késő őszi-téli napokon is szedegethetjük. Ezek közé tartozik a hegyi pereszlény, a különféle zsályafajták, a rozmaring, a kakukkfű, a kövi varjúháj (Sedum reflexum).

fuszerek teli kertben 02
Hegyi pereszlény (nhq9801)

A hajtások megfagyva könnyebben letörhetők, majd a meleg szobában felolvaszthatók. Noha ezek a növények ebben az időszakban már kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint nyáron, még így is értékes vitaminokat és ásványi anyagokat rejtenek. Rögtön a betakarítás után használjuk fel őket (például egy ízletes ebédhez), így tud a legtöbb anyag hasznosulni.

fuszerek teli kertben 03
Zsálya, rozmaring, kakukkfű

Ne feledkezzünk el az ablakpárkányon nevelgethető fűszerekről sem: a bazsalikom, a borbálafű, a sarkantyúka, a porcsin vagy az ehető salátakrizantém akár a konyhában is tartható egy világos helyen.

fuszerek teli kertben 04
Sarkantyúka

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR