Megéri vesződni a bazsalikom átteleltetésével? Attól függ!

Megéri vesződni a bazsalikom átteleltetésével? Attól függ!

Többéves és egyéves fajok.

Egész nyáron szedjük a leveleit, de télen vajon mi legyen a bazsalikommal? Megéri az átteleltetéssel foglalkozni? A bazsalikom a meleg régiókból származik, nem viseli el a tartósan a 10 °C alatti hőmérsékletet. Az, hogy megéri-e bíbelődni a növény átteleltetésével, elsősorban annak fajától függ.

Többéves bazsalikomfajok

Az afrikai kék bazsalikom (Ocimum kilimandscharicum x basilicum), amely a ‘Magic Blue’ vagy ‘African Blue’ fajtákat adja, télen nagyon világos (legjobb napos) helyen tartható a szobában is, 15 és 20 °C közötti hőmérsékleten. Még így sem lehetünk biztosak a teleltetés sikerében, mivel magas hőmérsékleten vagy kevés fénynél nem mindig éli túl a növény a telet. Amennyiben nincs elegendő helyünk a teleltetéshez, ősszel dugványokat vághatunk és kis cserébe elültetve, helytakarékosan menthetjük át a bazsalikomot a következő évre.

bazsalikom atteleltetese 02

A görög bazsalikom (Ocimum minimum)  késő nyáron az ágyásból egy cserépbe kerülhet, és így a ház egyik hűvös helyére behozható. Fontos, hogy a közeg aljára egy kb. 5 cm vastag vízelvezető réteg kerüljön, pl. agyaggolyócskákból, hogy ne alakuljon ki pangóvíz. Virágföldet használjunk, ne fűszernövényekhez valót, mert a bazsalikom sok tápanyagot igényel. Mivel a bazsalikom nem tart nyugalmi időszakot, így télen is fontos, hogy rendszeresen öntözzük és 4-6 hetente szerves trágyával lássuk el.

bazsalikom atteleltetese 03

Egyéves bazsalikom

Az egyéves bazsalikom (Ocimum basilicum)  esetében, amelyet klasszikus fűszernövényként ismerünk a pizzákról, tésztákról, nem érdemes a teleltetéssel vesződni. Azonban, ha behozzuk a házba a hideg érkeztével és hűvös, világos helyre tesszük, mg néhány hétig csipegethetjük a friss levélkéket.

bazsalikom atteleltetese 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR