Ne dobd ki!
Paradicsomlé készítésekor visszamaradhat a héj és mag. Ha eddig ezeket kidobtad, most figyelj, mert Borsiné Pataki Ágnes elmondja, hogyan hasznosíthatod őket!
"Amire szükség van
Természetesen érett paradicsomra, paradicsompasszírozóra, sütőpapírra, nagy tepsire, légkeveréses sütőre. aprítógépre és kávédarálóra. Nekem hőlégkeveréses Electrolux sütőm van, mindent abban szárítok. (Aszaló is jó lehet.)
Így készül
A paradicsomokat megmostam, a rossz részeket kivágtam, eldobtam. A paradicsomokat félbe, negyedbe vágtam, nagyságtól függően. Ezután az Orion elektromos húsdarálóm paradicsompasszírozó alkatrészével többször átpasszíroztam. A levét eltettem üvegben télre.
A passzírozó
A visszamaradt héjat és magot pedig szétterítettem tepsire tett sütőpapíron és 65 fokos sütőben kb. 15-16 órán keresztül szárítottam kissé kitámasztott ajtó mellett.
A nyers paradicsom héj-mag már tepsin
Nálam pl. összehajtott konyharuha került a sütőajtó sarkához, hogy kb. egy centiméternyire nyitva legyen, el tudjon távozni a gőz, majd 70 fokra kapcsolva a sütőt, csukott ajtó mellett még 1-2 órán át bent hagytam.
Sütőben
Amikor megfelelően megszáradt, aprítógépben átforgattam annyira, hogy a kávédarálóban le tudjam darálni. A kávédarálóval porrá tudtam őrölni.
Az aprítón már ledarálva
Arra figyelni kell, hogy megfelelően megszáradjon. Ha a szárítás után aznap nem tudja valaki darálni, másnap 1-2 órára tegye 70 fokos sütőbe, hogy újra darálható legyen. A levegőn gyorsan szikkad és nem lehet darálni.
Kávédarálóban
Zárt üvegben tárolom, pl. Nescafé-s üvegben, hogy ne tudjon belemenni a moly. A tavalyinak eddig semmi baja. Viszont van ilyen módszerrel évekkel ezelőtt készített zellerzöld, őzlábgomba kalapjából és tönkjéből készített por, petrezselyemzöld, tavalyi fehér paprika, erős paprika krém készítése során visszamaradt szárított héj és mag, ezeknek sincs semmi bajuk.
A kész por
Egyelőre csak simán tettem az ételbe az idén. Szeretnék fűszerkeveréket készíteni oregánóval és bazsalikommal, de sajnos még nem volt rá időm. Az arányokat még ki kell kísérleteznem. A tavalyit belekevertem a házi ételízesítőbe, melybe általam szárított tv-paprika, az ősszel felszedett apró sárgarépa és petrezselyemgyökér, karalábé, zeller került."