Fűszerkeverékhez is használható a paradicsom héja, ha porrá őröljük

Fűszerkeverékhez is használható a paradicsom héja, ha porrá őröljük

Ne dobd ki!

Paradicsomlé készítésekor visszamaradhat a héj és mag. Ha eddig ezeket kidobtad, most figyelj, mert Borsiné Pataki Ágnes elmondja, hogyan hasznosíthatod őket!

"Amire szükség van

Természetesen érett paradicsomra, paradicsompasszírozóra, sütőpapírra, nagy tepsire, légkeveréses sütőre. aprítógépre és kávédarálóra. Nekem hőlégkeveréses Electrolux sütőm van, mindent abban szárítok. (Aszaló is jó lehet.)

Így készül

A paradicsomokat megmostam, a rossz részeket kivágtam, eldobtam. A paradicsomokat félbe, negyedbe vágtam, nagyságtól függően. Ezután az Orion elektromos húsdarálóm paradicsompasszírozó alkatrészével többször átpasszíroztam. A levét eltettem üvegben télre.

paradicsom heja porra oroljuk 02
A passzírozó

A visszamaradt héjat és magot pedig szétterítettem tepsire tett sütőpapíron és 65 fokos sütőben kb. 15-16 órán keresztül szárítottam kissé kitámasztott ajtó mellett.

paradicsom heja porra oroljuk 03
A nyers paradicsom héj-mag már tepsin

Nálam pl. összehajtott konyharuha került a sütőajtó sarkához, hogy kb. egy centiméternyire nyitva legyen, el tudjon távozni a gőz, majd 70 fokra kapcsolva a sütőt, csukott ajtó mellett még 1-2 órán át bent hagytam.

paradicsom heja porra oroljuk 04
Sütőben

Amikor megfelelően megszáradt, aprítógépben átforgattam annyira, hogy a kávédarálóban le tudjam darálni. A kávédarálóval porrá tudtam őrölni.

paradicsom heja porra oroljuk 05
Az aprítón már ledarálva

Arra figyelni kell, hogy megfelelően megszáradjon. Ha a szárítás után aznap nem tudja valaki darálni, másnap 1-2 órára tegye 70 fokos sütőbe, hogy újra darálható legyen. A levegőn gyorsan szikkad és nem lehet darálni.

paradicsom heja porra oroljuk 06
Kávédarálóban

Zárt üvegben tárolom, pl. Nescafé-s üvegben, hogy ne tudjon belemenni a moly. A tavalyinak eddig semmi baja. Viszont van ilyen módszerrel évekkel ezelőtt készített zellerzöld, őzlábgomba kalapjából és tönkjéből készített por, petrezselyemzöld, tavalyi fehér paprika, erős paprika krém készítése során visszamaradt szárított héj és mag, ezeknek sincs semmi bajuk.

paradicsom heja porra oroljuk 07
A kész por

Egyelőre csak simán tettem az ételbe az idén. Szeretnék fűszerkeveréket készíteni oregánóval és bazsalikommal, de sajnos még nem volt rá időm. Az arányokat még ki kell kísérleteznem. A tavalyit belekevertem a házi ételízesítőbe, melybe általam szárított tv-paprika, az ősszel felszedett apró sárgarépa és petrezselyemgyökér, karalábé, zeller került."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR