Gólyaorr vagy gémorr: látványosan szaporodnak

Gólyaorr vagy gémorr: látványosan szaporodnak

A hajítógépet vagy dugóhúzót építő növények mozgása nagyon szépen megfigyelhető.

Gólyaorr és gémorr, azt hihetnénk, hogy szinonimák, de nem: ez két rokon, de eltérő növénynemzetség, ahogy a névadó madarak, és a csőreik is különböznek. A gólyaorr a gólyaorrfélék (Geraniaceae)  családjának névadója, de a tudományos név kissé megtévesztő, mert a Geranie-geranium-géranium szó számos európai nyelvben a muskátlit jelenti, amely ugyancsak ebbe a családba tartozik, de a Pelargonium  nemzetségbe.

A gólya és a gém csőre

A leglátványosabb azonosság a nemzetségek között a hosszú madárcsőr-szerű termés. De csak addig hasonlítanak, amíg éredőben és nyugalomban vannak. Az érett gólyaorr hosszában szalagokra hasad, és hirtelen összegörbülve nagy sebességgel messzire kihajítja a magvakat. A gémorr is hasad, de a magvak a csőr hozzá tartozó hosszú szeletével együtt repülnek, miközben a csőr spirálisan felcsavarodik. A talajra érkező magot ez a spirál kiegyenesedés közben fúrja bele a földbe. Bonyolult és rendkívül látványos szaporodási módok.

Népes családok

A gólyaorr nemzetségbe több száz, a gémorrok közé majdnem száz faj tartozik, hazánkban persze csak egy töredékük honos. A két nem másik elkülönítési módja, hogy a gólyaorroknak tenyeresen, a gémorroknak szárnyasan tagolt vagy összetett a levele, és az utóbbiak kétszer hosszabbak a szélességüknél. Mindkét nemzetség tagjai mirigyszőrösek és illatosak, néha kellemetlen szagúak.

Puha gólyaorr és bürök gémorr

A csatolt képeken a két leggyakoribb fajt mutatom be. A puha gólyaorr (Geranium molle)  ősszel megpirosodó, és az erdőszéleken áttelelő levelei nekem még a virágánál is jobban tetszenek. A bürök gémorr (Erodium cicutarium)  szinte minden árokparton megtalálható apró virág, de a hosszú csőrei nagyon jól megfigyelhetők. Külön érdekessége, hogy az öt igazi porzója mellett, még öt steril porzószála is van, amelyek a csillag alakú bibét veszik körbe.

golyaorr vagy gemorr 02
Bürök gémorr névadó termései

golyaorr vagy gemorr 03
Puha gólyaorr habitusa

golyaorr vagy gemorr 04
Bürök gémorr virágai és bimbói

golyaorr vagy gemorr 05
Puha gólyaorr pirosan áttelelő levele

golyaorr vagy gemorr 06
Puha gólyaorr tenyeresen tagolt levelei

golyaorr vagy gemorr 07
Puha gólyaorr virágai

golyaorr vagy gemorr 08
Bürök gémorr szárnyasan szeldelt levele

golyaorr vagy gemorr 09
Bürök gémorr termései

golyaorr vagy gemorr 10
Bürök gémorr virága öt portokkal

golyaorr vagy gemorr 11
Bürök gémorr virága ötágú bibével és öt steril porzóval

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR