Buckákon virágzik a homoki báránypirosító

Buckákon virágzik a homoki báránypirosító

A piros festéket adó vastag gyökereit a fiatal juhok megjelölésére használták, és emellett sok élelmiszer és kozmetikum színezésére is jól jött.

Áprilisban még csak egy apró tőlevél-rózsa jelenik meg a szélfútta homokbuckán, majd májusban jönnek a kék virágok is. A növény leveli és szára szürkészöldek. Az összes zöld része sűrűn szőrös, ami a származásáról is árulkodik, ugyanis az érdeslevelűek családjába tartozik.

homoki baranypirosito 02

Az Alkanna tinctoria  tudományos névre keresztelt báránypirosító fura nevét a vörös festékanyagot tartalmazó gyökereiről kapta: a festéket a bárányok szőrének megfestésére használták régen, ezzel jelölték meg, hogy melyik állat hová tartozik. A festékanyag neve alkanna pirosító.

A báránypirosító karógyökerét jó mélyre engedi le a homokba, hogy erős szélben is biztonságban maradjon. A juhok megjelölésén kívül sok egyéb dolog festésére is használható: élelmiszereket és kozmetikumokat is színeznek vele, például a természetes szappanokat lehet széppé varázsolni a használatával.

homoki baranypirosito 03

A festéket a szárított gyökér őrleményéből nyerik ki. A festékanyagból macerátumot (olajos kivonatot) készítenek, amely lúgos környezetben lilás, savas közegben pedig rózsaszínes árnyalatú lesz.

A báránypirosító Magyarországon csak meszes talajon, nyílt homokpuszta-gyepekben fordul elő, elsősorban a Duna-Tisza közén. Ezen a képen azonban egy Pest megyei lelőhelyen fényképeztük, a Csévharaszt község melletti homokbuckákon.

homoki baranypirosito 04

Védett növény, amely nem szereti a bolygatást. Ugyan nem nagyon ritka, de gyűjteni nem szabad, a használata csak az e célra termesztett növényekből szabad.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR