Grillezés a kertben: kisütöttünk 10 tanácsot

Grillezés a kertben: kisütöttünk 10 tanácsot

Épített vagy összeszerelt, lávaköves vagy párolós legyen? Összegyűjtöttük a kerti grillek legfontosabb tulajdonságait, a sütés módjait és eszközeit, illetve néhány biztonsági jó tanácsot.

1. A kerti grillező helyének kialakításánál vegyük figyelembe, hogy a tűz körül kényelmesen férjen el az egész család, közel legyen a konyha. Fontos szempont, hogy kösse össze a konyhát és a grillezőt egy könnyen járható út, és nem árt, ha a közelben kerti csap, esetleg elektromos áram is elérhető.

2. Válasszuk ki a számunkra ideális grillező-berendezést.

A faszenes grillsütő a legelterjedtebb megoldás, 3000 Ft-tól kapható. Érdemes olyat választani, ahol a rostély magassága állítható, így mi döntjük el, hogy az egyes húsokat milyen magasan grillezünk. Hátrányaként sokan azt mondják el, hogy viszonylag hosszadalmas rajta a sütés. Van hordozható változata piknikezéshez vagy gömb "kupolájú", amiben gyorsabban megpuhul az étel.

A lávaköves grill gyorsabban süt, mivel 10 perc alatt felhevíthetők a lávakövek, ezután pedig egyenletesen adják le a hőt. Működéséhez viszont gázpalackra van szükségünk. Előnyeként tartják számon, hogy tiszta, gyors, használata egyszerű.

A kerti grillek készülhetnek betonból, téglából, műkőből, viszont a tűzteret mindig tűzálló anyag (pl. samott tégla) borítsa. Tüzelőanyaguk általában faszén. Az egyszerűbb kivitelűeknél a rács fedetlen, a drágábbaknak kürtőjük is van.

Válasszuk ki a megfelelőt!

3. Begyújtáshoz ne használjunk benzint vagy spirituszt, sőt bánjunk csínján a begyújtó folyadékkal is, mert ezek kellemetlen ízhatást okozhatnak. A tüzet inkább fújtatóval vagy kézi ventillátorral (esetleg hajszárítóval) élesztgessük.

4. Faszenes grillezőnél előbb várjuk meg, hogy a faszén lángja kialudjon, és amikor már csak fehéren izzik, akkor tegyük a grillezendő ételeket a rostélyra. Így nem ég oda és kormos sem lesz vacsoránk.

Nem így kell grillezni!

5. Pácoljuk be a grillezni szánt húst, halat, zöldségeket, így azok fűszeresebbek, puhábbak és szaftosabbak maradnak. Részletek a mesterszakácstól: Kaldeneker pácolási technikái

6. Grillezéskor arra törekedjünk, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, így nem szárad ki és jobban megőrzi ízeit. A szeletek sütésénél először az egyik oldalát süttessük, amíg az a hőtől kifehéredik, és csak ezután fordítsuk meg.

7. Fontos, hogy ne villával böködjük, forgassuk a húst, hanem grill lapáttal, mert a villaszúrás helyén elcsöpög a húsok szaftja, amitől ugyancsak kiszáradnak.

Tilos a bökdösés!

8. A grillezés ideje a grillezendő ételtől, a grillező típusától függ. 3-8 perc alatt elkészülnek a zöldségek, gyümölcsök, halszeletek, 8-15 percre van szüksége a csirkemell és csirkecomb szeleteknek, steak húsoknak, 30-45 percre az egész csirkének.

Itt még szaftos

9. Roston sütéskor egy fémrácsot helyezünk a tűz fölé, és folyamatos forgatás mellett ezen sütjük meg a húsokat, nyársakat. Roston sütéskor a hús gyakran szárazra sül, s hogy ezt megakadályozzuk, vessünk be egy plusz rácsot, ami felfogja a lecsöpögő zsírt. Így a hús a saját levében is párolódik, amitől puhábbra, szaftosabbra sül.

10. A tüzet sohasem szabad a grillsütőbe öntött vízzel eloltani, mert tönkretehetjük a sütő tűzterét. Ha lehet, hagyni kell a parazsat kialudni, majd lapáttal fémvödörbe kell kiszedni a hamut és a maradékot. Lávaköves grillnél nem kell cserélni a lávakövet, egy szezont bőven kibír.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR