Hónapokig is eláll.
Hagymával, babérlevéllel, borssal rétegezve teszi el Schelly Jánosné a rántott halat. Régóta készíti, egy-egy adag pedig nagyon gyorsan elfogy.
"Évek óta készítek ecetes halat, vagyis más néven marinált halat. A hozzávalókat piacon, boltban szoktam vásárolni. Egyszerre 1-2 kg hal szokott készülni.
Amire a készítése során szükség van:
• hal
• hagyma
• zsemlemorzsa
• liszt
• tojás
• víz
• ecet
• cukor
• só
• babérlevél
• feketebors
• műanyag vödör
Elkészítés:
A megtisztított halat kisebb darabokra felvágom, besózom és rántott halat készítek belőle. Négy fej hagymát megpucolok és felszeletelek. Egy kisebb műanyag vödörbe rétegezve rakom a hagymát és a halat, babérlevelet és fekete borsot szórok rá.
Ecetes levet készítek, melyhez 1 liter vízre, 3 dl ecetre, 15 dkg cukorra és 1 teáskanál sóra van szükség. Az összetevőket összekeverem, míg elolvad benne minden, majd ráöntöm a hagymával rétegezett halra.
Hideg helyen, pincében vagy hűtőben 2-3 hónapig is eláll, ha el nem fogy. Nagyon finom és gyorsan elfogy!"