Készítsünk frissítő italt!
Még bőven akad ibolya a kertben, ahogyan Varnyú Katalinéknál is, aki frissítő italt, "ibolyapezsgőt" készített belőlük:
"Az idei évben készítettem először ibolyapezsgőt.
A Fermentálás – tippek, trükkök, receptek nevű Facebook-csoportban olvastam egy tavalyi bejegyzésben az ibolyapezsgőről, ez adta a receptem alapját az elkészítéshez.
Amire szükség van
- steril befőttesüveg tetővel (én háromliterest használtam)
- szűrő
- ibolyavirág (3 maréknyit használtam)
- alma (az én adagomhoz 1 darab, pucolva, gerezdekre vágva)
- bio citrom (1 karikát használtam)
- citromlé (körülbelül negyed citromnyi)
- méz (1 teáskanál)
- cukor (1 evőkanál)
- só (csipetnyi)
- fűszerek: őrölt gyömbért (csipetnyi), őrölt fahéjat (fél kávéskanál), valamint őrölt szegfűszeget (csipetnyi) használtam
- víz
Az ibolya édesanyám zárt udvaráról van. (Tiszta, természetes, abszolút autómentes udvar.) Gyommentesen, szálanként szedtem. Csak a szárát, valamint a virágját használtam fel a készítés során, azokat alaposan átmosva felhasználás előtt.
Fontos, hogy az üveg felöntéséhez használt víz legyen felforralva, majd visszahűtve. Az üveget egészen a szájáig kell felönteni. Lényeges még, hogy a tetőt légmentesen zárjuk.
A lezárt üveget konyhapulton hagytam, (20-24 °C), ahol öt napon keresztül állt. Az első 24 óra elteltével a pezsgés szabad szemmel már látható volt.
Öt nap után leszűrtem a levét, elértük a fogyasztható állapotot. A maradékot hűtőbe tettem, ahol az íze és a színe intenzívebb lett.
Frissítő italként, kortyonként fogyasztjuk, hűvös állapotban. Az íze szerintem is és a férjem szerint is eper és málna ízének keverékére hasonlít."