Üde színt és finom ízt ad az ételeknek a porított póréhagyma

Üde színt és finom ízt ad az ételeknek a porított póréhagyma

Zöldfűszer: ételek ízesítésére és színezésére is kiválóan alkalmas a szárított póréhagyma.

Vass Orsolya kertjében sok póréhagyma termett, melyet szárítást követően őrölve tartósított. A következőkben Orsolyától tudhatjuk meg, hogy pontosan hogyan, ahogyan azt is, hogy mennyi mindenre használható az így kapott fűszer.

"Idén készítettem először póréhagyma port. Márciusban vettem hagymamagot, a tetőtérben nevelgettem, majd amikor elmúltak a fagyok, kipalántáztam a cérnaszál vastagságú hagymákat. Mivel egyszerre ültettem sok magot, egyszerre értek be a nyár végére és mivel a póré nem tárolható, mint a vöröshagyma, elkezdtem törni a fejem, hogy hogyan tovább.

ude szint poritott porehagyma 02

Tisztítás után egyforma szeletekre vágtam, a zöld, egészséges részeket is − ezért lett ilyen szép színe − és az aszalóba tettem. Nekem a fél centis karikák 3 óra alatt száradtak meg. Félidőben átforgattam, hogy a hagymakarikák szétessenek, jobban átjárja őket a levegő. Teljesen szárazra aszaltam, hogy porrá tudjam őrölni. Ezután csak fűszerek őrlésére használt kávédarálóban porrá őröltem.

ude szint poritott porehagyma 03

Hogy ne fakuljon ki, száraz, sötét helyen, jól záródó üvegben tárolom.

ude szint poritott porehagyma 04

A hétvégén a paprikás csirke mellé készített nokedliben debütált, és nagy sikere volt. A pici zöld pettyecskék csak úgy virítottak a fehér tésztában. Rengeteg ötletem van a felhasználásra, mert gyönyörű a színe és nagyon kellemesen, nem tolakodóan van jelen a hagyma íz. Salátaöntetekhez, pácokba, sajtrémekbe, majonézbe mártásoknak, körözöttbe nagyon finom. Tejfölbe, joghurtba keverve, egy tócsni mellé, vagy rántottába téve igazi színkavalkád. Ha főznénk vele, akkor nokedlitésztába vagy grízgaluska tésztájába keverve is gyönyörű. Én még nem készítettem, de akár kézzel gyúrt tésztát is színezhetünk vele zöldre, mert ennél finomabb természetes "ételszínezőt" elképzelni sem tudok."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR