Sokat készítsünk, mert gyorsan elfogy!
Apró vöröshagymát tett üvegbe, majd öntötte fel salátalével Varjas Zsófia. Az eredmény kiváló kiegészítője többek között sülteknek, pörkölteknek.
"Nem vagyok még tapasztalt befőző, 2-3 éve kezdtem el savanyúságokat eltenni.
A Befőzés=tartósítás-savanyítás nevű Facebook-csoportban megosztott savanyított dughagymát (vöröshagymát) először a tavalyi évben tettem el.
Ahogy én készítem:
A hagymákat vízbe áztatom (így könnyebben lejön a héjuk), megpucolom.
Pucolás végéig pedig citromos vízben állnak.
Tisztítás után üvegekbe teszem és elkészítem a felöntőlevet, amihez a következők szükségesek:
• 2,5 liter víz
• 6 dl 10%-os ecet (ezt csak a végén tettem bele)
• 1 evőkanál só
• 20 dkg cukor
• 1 mokkáskanál szalicil
• 1 mokkáskanál borkén
Ez a mennyiség 5-6 befőttesüvegnyi hagymához elegendő.
A levet forrón a hagymára merem, hagyom 10 percig hűlni, majd leöntöm és újra felforralom. Míg felforr a lé, minden üvegbe teszek ízlés szerint (mindenből kb. egy csipetnyi, fél mokkáskanálnyi) koriandert, mustármagot, egész borsot és tárkonyt.
A forró levet újra az üvegekbe töltöm, celofánnal és kupakkal lezárom, végül takaróba bújtatva lassan hagyom kihűlni.
Sajnos arra nem tudok választ adni, hogy meddig áll el, mert nálunk nagy sikere volt, így már az eltevést követő hónapokban elfogyott."