Húsmentes recept húsvét utánra is: csalános krumplifasírt

Húsmentes recept húsvét utánra is: csalános krumplifasírt

Ortodox és modern konyhákban egyaránt hódíthat.

A Facebook sötét oldalának egyik eldugott gasztrocsoportjában bukkant fel a csalános krumplifasírt fotója, posztolója osztatlan sikert aratott vele a csoporttagok körében. Nem kellett sokáig unszolni, hogy elárulja, honnan az ötlet, de legfőképp: milyen hozzávalókból készült a finomság.

Mielőtt eláruljuk a receptet, egy kis kitérő

Szinte nincs olyan kert, amelynek a végében a csalán tavasszal fel ne ütné a fejét. Sokan kesztyűvel, kapával állnak neki, hogy gyökerestől kiirtsák, pedig a csalán nem közönséges gyom: értékes gyógynövény, amelynek egészséges, fiatal levelei, zsenge hajtásai sokoldalúan felhasználhatók. Leggyakrabban tea, főzelék, saláta, leves készül belőle, de a lista ezzel még korántsem ér véget:

csalanos krumplifasirt 02

Csalánba nem üt a ménkű, cserébe igen ízletes

Lássuk hát, hogyan született meg a csalános fasírt! Annamária - tőle a fotó és a recept - húsvéti hagyományokat követő kollégáját az ünnep előtti böjt idején felesége lepte meg a különleges fasírttal, amelyet nem győzött környezetében dicsérni. Így kapott Annamária is kedvet hozzá, nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy vajon milyen lehet az íze. Amikor ideje engedte, első adandó alkalommal hozzá is látott, mégpedig az alábbi villámrecept alapján:

"Jól megmostam a csalánt, összeaprítottam (nem pépesre), lereszeltem krumplit, tettem bele tojást, fokhagymát, sót, borsot, aztán prézlibe mártva megsütöttem. Sütőben, mert ilyen elvetemült vagyok! :D"

A pontos mennyiségek szerencsére itt nem igazán számítanak, hiszen így mindenki a saját fasírt-ízlése szerint dobálhatja össze a hozzávalókat. Egy hozzászóló szerint a csalán ráadásul legalább olyan finom, mint a spenót. Ami bennünket illet, meggyőzött, máris indulunk a kert végébe egy kis csalánért! Kesztyűben (és maszkban).

csalanos krumplifasirt 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR