Hamarosan már csak engedéllyel vásárolható meg az egyik legnépszerűbb "házikerti" növényvédőszer

Hamarosan már csak engedéllyel vásárolható meg az egyik legnépszerűbb

2023. november 23. után érkezik a változás, zöldkönyv kell majd a vásárlásához, vagy mást kell választani helyette.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mint elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti szerv és engedélyező hatóság a Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének megadásáról szóló 04.2/2883-1/2011. MgSzH számú határozatát – egyéb rendelkezések változatlanul hagyása mellett – több ponton módosította.

Ezek sorában a leglényegesebb az, hogy a készítmény már csak november 23-ig vásárolható meg szabadforgalomban. Azt követően:

  • légi kijuttatás esetén I-es,
  • földi kijuttatásnál a 2 g, 3 g, 4 g, 5 g, 10 g, 25 g, 50 g, 100 g, 120 g-os kiszerelések esetén II-es,
  • 200 g, 1 kg, 1,5 kg, 5 kg-os kiszerelések esetén pedig I-es

forgalmi kategóriába sorolódik a készítmény, amelyhez eddig hozzá lehetett jutni zöldkönyv nélkül is.

A Mospilan 20 SG egyébként az a növényvédő szer, amelyet elsőként juttattak ki drónnal. A készítmény cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható drónnal történő permetezéssel, mellyel a termesztők a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek. A Mospilan 20 SG rovarölő szer a Combi-protec csalétek és rovarölő szer, hatásjavító segédanyaggal kombinációban permetezhető ki.

mospilan zoldkonyv nelkul nem 02

A Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer – a jelen módosítást megelőző előírások szerint készült címkével – legkésőbb 2023. november 23. napjáig forgalmazható. Azt követően a szer már engedélyköteles lesz, ezért aki továbbra is zöldkönyv nélkül beszerezhető növényvédő szert keres, annak a kultúrától, a károsítóktól stb. függően más termék után kell néznie. A III. forgalmi kategóriába sorolt növényvédő szerek a szabadforgalmú vagy szabad felhasználású növényvédő szereket jelentik, mivel vásárlásuk és saját célú felhasználásuk szakképesítéshez, engedélyhez nem kötött. Azt, hogy a Mospilan helyett mit használunk, természetesen az fogja eldönteni, hogy mely kultúrában, mely károsító ellen szeretnénk bevetni, de a III. kategóriába tartozik például a Decis.

A drónos kijuttatásnál egyébként számtalan további feltételnek kell teljesülnie, így például a drónnak továbbra is típusminősítéssel szükséges rendelkeznie, és a drón pilótájának is szerepelnie kell a Nébih által vezetett drónpilóta nyilvántartásban.

Forrás: Agroinform.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR