Kényelmes a raklapokból épített magaságyás

Kényelmes a raklapokból épített magaságyás

Nincs több hajlongás!

Raklapok felhasználásával készített magaságyást kertjükbe Gerendő Hajni férje, Gerendő Géza. Nem csak a magaságyás kialakítására figyelt, hanem a feltöltésére is. Mivel csupa jó tapasztalatuk van a magaságyással, Géza hamarosan újabbat készít a meglévő mellé.

"Mivel férjem kertész vállalkozó volt (most már nyugdíjas), szívesen böngészi az interneten a kerttel kapcsolatos ötleteket, a raklapból készült dolgokat. Eredetileg komposztálót akart csinálni raklapból, mivel a mostani komposztálóhelyünkről nehézkes a komposzt kihordása, de ezt a magaságyást találta ki úgymond két legyet egy csapásra megoldásnak.

raklapokbol epitett magasagyas 02

Egy magaságyásunk már volt több éve és jól bevált, nekem is könnyebb kezelni. Ezért került mellé kora tavasszal az új, mivel napos helyre terveztük.

raklapokbol epitett magasagyas 03

Először vakondhálót terített a talajra a férjem, majd a 4 db 40*40-es járólapot helyezte el a sarkok alá. Ezután felállította a 4 db raklapot, melyeket pontos kimérés után sarkonként 3 sarokpánttal és pozdorjacsavarokkal erősített össze a belső oldalakon.

raklapokbol epitett magasagyas 04

A belső oldalakat geotextillel bélelte ki a talaj megtartására. A külső oldalakon középen és felül növénytálcákat alakított ki: hulladék OSB-lapokból alsó polclapokat vágott ki és felszögelte. Ezeket is geotextillel bélelte ki.

raklapokbol epitett magasagyas 05

raklapokbol epitett magasagyas 06

Ezután következett a feltöltés. Alulra a kertünkben összegyűlt korhadt fatörzsdarabok, levágott ágdarabok kerültek 30-40 cm magasságban, erre hordta rá az ősszel begyűjtött, lehullott lombot. Majd következett a tél elején bedepózott, egy újrafüvesítésre váró területről lehordott növénymaradékkal vegyes talajréteg. A tetejére 2 zsák marhatrágyával kevert 2 zsák általános virágföld került.

raklapokbol epitett magasagyas 07

A hozzávalók nagy része adott volt otthon, így csak a 12 db sarokpántot, a marhatrágyát és a virágföldet kellett hozzá megvenni.

raklapokbol epitett magasagyas 08

Tavasszal fejes salátát ültettünk bele, mellé színes sárgarépa magot vetettünk, ami mostanra szép nagyra nőtt. A saláta után levélpetrezselymet vetettem és 2 chilipaprika palántát is ültettünk próbaképpen. Nagyon jól érzi magát benne.

raklapokbol epitett magasagyas 09

A felső szinten az oldalakon folyton termő eperpalántával próbálkoztunk, 2-2 tő oldalanként, de mivel kevés alatta a föld, úgy döntöttünk, hogy inkább augusztus végén átültetjük a konyhakertbe, jövőre pedig kukacvirágot vetek bele.

raklapokbol epitett magasagyas 10

Mindenképpen valami szárazságtűrő növény kell majd, mert a nagy melegben reggel-este locsolni kell.

raklapokbol epitett magasagyas 11

A középső szinten nagyon jól érzi magát a törpebüdöske és az apró virágú petúnia.

Először furcsa látvány volt a kert közepén, mára már egy színfolt lett a konyhakert növényei között.

raklapokbol epitett magasagyas 12

A talaj belül lassan süllyed, hisz alul komposztálódik a belehordott növényanyag, ezért jövő tavasszal rá kell majd tölteni.

raklapokbol epitett magasagyas 13

Az első, alacsonyabb magaságyásunk már pár éve megvan, abban a fűszernövényeink – rozmaring, majoránna, borsikafű, kakukkfű, bazsalikom – kaptak helyet, illetve tavaly ősszel fokhagymát duggattunk bele, ami gyönyörűen megnőtt a laza talajban. Viszont van már egy új magaságyás kezdeményünk, amit szintén meg fog a férjem ősszel csinálni. Most a felesleges paradicsompalántát ültettük az összehordott földkupac tetejére, innen jött az ötlet."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR