Hasznos tippek: így védekezzünk a kártevők ellen fokhagymával!

Hasznos tippek: így védekezzünk a kártevők ellen fokhagymával!

Úgy tűnik, az emberek vagy imádják a fokhagymát, vagy egyenesen ki nem állhatják. Mintha arany középút egyszerűen nem létezne. És ami a legfurcsább, hogy a kerti kártevőkből is hasonló reakciókat vált ki ez az igen átható illatú konyhakerti növény.

Egyes kártevőkre például kifejezetten taszítóan hat. Ebből máris következik, hogy a fokhagymát hatékonyan bevethetjük a kártevők elleni védekezés során: nagy előnye, hogy vegyszermentes és egyszerűen kivitelezhető megoldást kínál a nemkívánatos betolakodók ellen. De hogyan kell a fokhagymát alkalmazni a kártevők ellen? Az alábbiakból máris kiderül!

Fokhagymával a kerti kártevők ellen

Többféle módon is felhasználhatjuk a fokhagymát a kártevők elleni védekezés során. A leggyakoribb eljárás, amikor fokhagymás permetlevet készítünk a kártevők ellen. A fokhagymaspray-vel többek között az alábbi kártevőket fújhatjuk le, hogy drasztikusan lecsökkentsük azok számát:

  • levéltetvek
  • hangyák
  • kártékony bogarak
  • hernyók
  • meztelencsigák
  • liszteskék vagy molytetvek

E természetes peszticid alkalmazása mellett igyekezzünk a kertet rendszeresen gyommentesíteni, továbbá gondoskodjunk róla - lehetőleg már a szezon kezdetétől -, hogy a kerti talaj tápdús, szerves anyagokban gazdag legyen.

Természetesen boltban is vásárolhatunk fokhagymaspray-t; az ilyen készen kapható szer rendszerint egyéb természetes összetevőket is tartalmaz, például eukaliptuszolajat, káliumos rovarölő szappant vagy piretrumot. Olcsóbb azonban, ha saját magunk készítjük el a permetezőszert, amely hatékony megoldást kínál a kártevők elleni harcban.

fokhagyma vedekezes 02

Hogyan készítsünk fokhagymás kártevőirtó permetlevet?

Hogy hogyan készül a kártevőirtásra felhasználható fokhagymaspray? Számos közismert recept létezik, de következzen most az egyik legegyszerűbb alapreceptet:

Mindenekelőtt koncentrált fokhagymakivonatot kell készítenünk. Ehhez először is zúzzunk össze 4-5 db fokhagymagerezdet. Adjunk hozzá kb. 1 liter vizet, 4-5 csepp mosogatószert, lehetőleg természetes, biológiailag lebomló szert. Az elegyet tiszta ruhán át kétszer szűrjük le, hogy ne maradjon benne szilárd anyag, amely esetleg eltömítheti permetezőt. A koncentrátumot jól záródó kupakkal ellátott üvegben tároljuk.

A fokhagymaspray elkészítéséhez a koncentrátumot hígítsuk fel kb. 500-600 ml vízzel, töltsük bele egy szórófejes palackba, és máris készen van a rovarirtó szerünk, amelyet akár rögtön ki is próbálhatunk. Ne feledjük, hogy ez a természetes növényvédőszer nem áll el örökké. A legjobb, ha az elkészítése után rövid időn belül felhasználjuk, mivel a mixtúra idővel elveszíti az erejét.

A kész fokhagymaspray-vel hetente egyszer permetezzük le a kártevők által sújtott növényt, illetve esős időjárás esetén hetente kétszer. A betakarításhoz közeli időpontban ne permetezzünk, hacsak nem szeretnénk, hogy a salátánk fokhagymaízű legyen. Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy a fokhagymaspray széles spektrumú peszticidnek számít, ezért a növénynek csak a fertőzött részeit permetezzük le, így csökkentve annak kockázatát, hogy esetleg hasznos rovarok is áldozatul esnek a kártevők elleni beavatkozásnak.

A fokhagymával történő kártevők elleni védekezés másik formája, ha fokhagymát ültetünk a többi haszonnövényünk közé. Ez a fajta növénytársítás különösen előnyös, de nem csupán a konyhakerti növények esetén. Rózsa mellé ültetve elűzi a levéltetveket, míg paradicsom köré ültetve kivédhetjük a takácsatkák invázióját. A fokhagyma bámulatos munkát végez tehát a kártevők pusztításában, érdemes ugyanakkor tudnunk, hogy nem tanácsos hüvelyesek, például borsó, illetve burgonya közelébe telepítenünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR