Mi fán terem a Kaffir citrom?

Mi fán terem a Kaffir citrom?

Levele, gyümölcse, kérge is hasznosítható.

A Kaffir citrom (Citrus hystrix), amit makrut citromnak vagy thai lime-nak is neveznek, egy Délkelet-Ázsiában és Kína déli részén honos trópusi citrusféle. A kaffir elnevezés etimológiája vitatott, a legvalószínűbb elképzelés szerint a kaffírok egy Srí Lanka-i etnikai csoport, akik részben bantu rabszolgák leszármazottai. Elképzelhető, hogy a Citrus micrantha, egy Fülöp-szigeteken honos citrusféle valójában megegyezik a Kaffir citrommal.

kaffir citrom mi fan 02
Katja Schulz

Érdekesség, hogy a növény gyümölcsét és levelét is felhasználja az ázsiai konyha, az illóolajokat pedig a parfüm-, kozmetikai ipar, aromaterápia hasznosítja. A fácska kérge és az összetört levelek is intenzív citrusillatot árasztanak.

A Kaffir citrom tövises bokron terem, amely a 2-11 méter magasságot is elérheti, erős növekedésű. Aromás, jellegzetes ‘dupla’ levelei homokóra alakúak, a levéllemezből és egy lapított, levélszerű szárból állnak. A gyümölcs durva felületű, ragyás, zöld színű, éretten sárga, viszonylag kicsi, kb. 4 cm-es. A terméshús 10-12 gerezdre tagolódik, kevés leve keserű és savanyú.

kaffir citrom mi fan 05
Andrea Nguyen

A leveleket a gasztronómiában többek közt Kambodzsában, Indonéziában, Thaiföldön használják. Alkotóeleme a tom yumnak, de csirkeételeknek, halételeknek is. Intenzíven aromás, pikáns, citrusos íze remekül illik főtt és sült ételekhez egyaránt. A héját leginkább curry paszták ízesítésére használják.

kaffir citrom mi fan 04
Robyn Jay

A héját és a levelét az ázsiai orvoslás is ismeri. A levelét samponként hasznosítják, úgy vélik, hogy elpusztítja a fejtetveket. Kambodzsában a gyümölcsszeleteket tartalmazó vizet vallási szertartásokon is alkalmazzák.

A Kaffir citrom a megfelelő körülményeket biztosítva nálunk is termeszthető. Konténeres növényként is tartható, például teraszokon, belső udvarokon. Napfényes, meleg helyet igényel, télen pedig telelőhelyre kell vinnünk.

kaffir citrom mi fan 03
Paul Balfe

Tavasszal egyesével vagy legfeljebb ötösével hozza virágait, amelyek csodás illatot árasztanak. Ha jól érzi magát, szinte egész őszig virágzik és terem. Fiatalabb korában ajánlatos metszeni a kívánt forma eléréséhez, az idősebb növények szimmetrikusan nőnek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR