Maggal és héjjal együtt is fogyasztható a kumkvat

Maggal és héjjal együtt is fogyasztható a kumkvat

Törpe citrusféle.

A kumkvat az ismert citrusfélék közül a legkisebb gyümölccsel rendelkezik, mindössze 4 cm hosszú, 5-20 grammos kis terméseket hoz. Nem véletlenül hívják törpenarancsnak vagy törpemandarinnak a Délkelet-Kínában és Indokínában honos növényt.

kumvkat maggal hejjal 06

Kicsi, de finom

A kumkvat nemzetségbe 6 különböző faj, valamint számos hibrid tartozik. Gyümölcsként szinte egész évben megtaláljuk az üzletekben, dekoratív fácskája miatt is kedvelt a hobbikertészek körében.

Ízre hasonlít a narancsra: egyszerre savanyú és édes. Egészséges, értékes anyagokat tartalmaz: rost mellett ásványi anyagokat, kalciumot, káliumot, foszfort, B- és C-vitamint.

Magja és vékony, aranysárga héja is fogyasztható az apró gyümölcsnek. Készülhet belőle chutney, lekvár, kompót, de salátába is kerülhet. Ázsiában még szirupot, likőrt is készítenek belőle.

kumvkat maggal hejjal 02

Nyáron jól érzi magát

A kumkvatot viszonylag könnyen tudjuk a mi klímánkon is nevelgetni. Noha őshazájában akár az 5 méteres magasságot is elérheti, nálunk csupán cserepes növény marad, tömör formával, max. 1,5 méteres magassággal.

A szezonban a növény világos, napos és meleg helyen érzi jól magát, akár a lakásban, akár a kertben. Ahhoz, hogy megfelelő páratartalmat tudjuk biztosítani, ajánlott a cserepet egy nagy tál vízbe állítani, a pangóvizet viszont kerülni kell. Közegként tápanyagban gazdag, mészben szegény, jó vízáteresztő képességű földet igényel, komposzt alapon.

kumvkat maggal hejjal 03

Tavasztól őszig bőven öntözzük, de a felesleges vizet mindig öntsük le. Csak mészmentes vizet használjunk, minden második hétben folyékony táppal keverjük. Amint megjelennek a virágrügyek, válthatunk magas káliumtartalmú tápoldatra.

A vetéstől számítva több évbe telhet, mire megjelennek az első, fenséges illatú virágok. Még a készen vásárolt kis fácskánál is több, mint egy év, mire saját gyümölcsöt szüretelhetünk. A nyáron, vagy ősszel érő kis gyümölcsök akkor szüretelhetők, ha intenzív narancs színük lesz és könnyen leszedhetők. A kumkvat kétévente hoz terméseket.

kumvkat maggal hejjal 04

Szüksége van a nyugalomra

A kumkvat némileg kevésbé fagyérzékeny, mint más citrusfélék, egy kicsit tovább maradhat a szabadban. Napos, védett helyen akár -5 °C-ig elviseli a hideget. Minél tovább tud kinn maradni, annál jobb. Teleltetéshez lehetőleg világos és hűvös helyre hozzuk be, 5 és 10 °C közé. Keveset locsoljuk, ne tápoldatozzuk.

Amennyiben a teleltető túl meleg, a növény nem kerül nyugalmi fázisba, a következő évben ezért kevesebb virágot és gyümölcsöt fog hozni.

Ne aggódjunk amiatt, hogy a tél folyamán ledobja a leveleit, tavasszal újra ki fognak hajtani. A teleltetés során megmetszhetjük a növényt, újra formára alakíthatjuk, megszabadulva a gyenge vagy keresztbe növő hajtásoktól.

kumvkat maggal hejjal 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR