Maggal és héjjal együtt is fogyasztható a kumkvat

Maggal és héjjal együtt is fogyasztható a kumkvat

Napfény, ízek, mediterrán hangulat: ez a kumkvat varázsa.

A kumkvat (Fortunella spp.) az ismert citrusfélék közül a legkisebb gyümölccsel rendelkezik, mindössze 4 cm hosszú, 5–20 grammos kis terméseket hoz. Nem véletlenül hívják törpenarancsnak vagy törpemandarinnak is ezt a Délkelet-Kínában és Indokínában honos növényt. Magyarországon a kumkvat a 20. század második felében jelent meg először, elsősorban dísznövényként, majd fokozatosan vált ismertté a gyümölcse is a különlegességeket kereső kertbarátok és ínyencek körében.

Kumvkat Maggal Hejjal 06

Kicsi, de ízletes

A kumkvat nemzetségbe hat különböző faj, valamint számos hibrid tartozik. Gyümölcsével szinte egész évben találkozhatunk az áruházakban, mégis gyakran alulértékelt finomságról van szó. Dekoratív, fényes levelű fácskája miatt is kedvelt a hobbikertészek körében.

Ízre kissé a mandarinhoz hasonlít: egyszerre savanykás és édeskés, igazi frissítő csemege. Rostban gazdag, értékes ásványi anyagokat tartalmaz (kalcium, kálium, foszfor), valamint B- és C-vitaminban is bővelkedik.

kumvkat maggal hejjal 03

Héjastul, magostul: nem kell pucolgatni

A kumkvat egyik legnagyobb előnye, hogy héjával és magjával együtt is fogyasztható. Sőt, édeskés héja kifejezetten jól kiegyensúlyozza a gyümölcs savanykás belsejét – így egyben harapva a legfinomabb. A magok nem kimondottan ízletesek, de lenyelhetők, vagy el is távolíthatjuk őket, ha zavaróak.

Érdekesség, hogy a kumkvat magjai némileg különböznek más citrusfélékétől: kisebbek, puhábbak, héjuk vékonyabb, ezért rágás vagy lenyelés közben kevésbé zavaróak. Ráadásul kevesebb keserű anyagot tartalmaznak, így akkor sem rontják el az élményt, ha benne maradnak a gyümölcsben vagy a feldolgozott ételben.

Frissen fogyasztva igazi nyári hangulatot varázsol a tányérra, de különleges fogások alapanyaga is lehet.

kumvkat maggal hejjal 02

Mit készíthetünk belőle?

A kumkvat sokoldalú és kreatív alapanyag: készülhet belőle lekvár, kompót, kandírozott gyümölcs, chutney, sőt, édes-savanykás szósz is sültek mellé. Salátákban izgalmas ízkontrasztot ad, joghurttal vagy mascarponéval pedig desszertként is megállja a helyét. Ázsiában szirupokat és likőröket is készítenek belőle.

Tartósítani is lehet: dunsztolva, cukorszirupban elrakva, esetleg aszalva. Kandírozáshoz a gyümölcsöket előbb enyhén meg kell főzni, majd többszörös cukorszirupban főzni és szárítani. A végeredmény télen is nyarat idéző csemege lesz.

kumvkat maggal hejjal 04

A napfény a kedvence

A kumkvat viszonylag könnyen nevelhető hazai klímánkon is. Noha őshazájában akár az öt métert is elérheti, nálunk többnyire cserepes növény marad, kompakt formával, legfeljebb 1,5 m magasra nő meg.

A szezonban világos, napos és meleg helyen érzi igazán jól magát, legyen az a lakás napfényes ablaka vagy a terasz, kert. A páratartalom segítésére érdemes a cserepet egy nagyobb tál vízbe állítani, de a pangó vizet kerülni kell. Talajként tápanyagban gazdag, mészben szegény, jó vízáteresztő képességű komposztos közeget igényel.

Gondozási tippek a sikeres termesztéshez

Tavasztól őszig rendszeresen öntözzük, de mindig öntsük le a felesleges vizet. Mészmentes vizet használjunk – ez lehetőleg esővíz, szűrt vagy felforralt, majd lehűtött csapvíz legyen, mivel a meszes (kemény) víz hosszú távon károsíthatja a növényt, és kéthetente keverjük a locsolóvízhez citrusok számára alkalmas folyékony tápot. Amint megjelennek a virágrügyek, átválthatunk magas káliumtartalmú tápoldatra.

Magról ültetve a vetéstől számítva több évbe is telhet, mire virágozni kezd, és még egy pár éves, vásárolt fácska esetében is legalább egy évbe telhet, mire termést hoz. A gyümölcs akkor érett, ha intenzív narancssárga színt ölt és könnyen leválik az ágról. A kumkvat rendszerint kétévente terem bővebben.

kumvkat maggal hejjal 05

Pihenni is hagyni kell

A kumkvat valamivel kevésbé fagyérzékeny, mint más citrusok, -5 °C-ig is kint maradhat, ha napos, védett helyen van. Minél tovább maradhat a szabad levegőn, annál jobb. Télen világos, hűvös (5–10 °C) helyiségben teleltessük, kevesebb öntözéssel és tápoldat nélkül. Ha túl meleg a teleltető, a növény nem kerül nyugalmi állapotba, és kevesebb virágot hoz a következő szezonban.

Nem kell megijedni, ha ledobja a leveleit: tavasszal újra kihajt. A teleltetés ideje alkalmas a metszésre is: egy tiszta, éles metszőollóval formára alakíthatjuk, eltávolíthatjuk a gyenge vagy kereszteződő ágakat. Ha két ág egymást keresztezi, elegendő csak az egyiket eltávolítani – általában azt, amelyik a gyengébb vagy rosszabb irányba nő –, hogy a korona szellősebb és egészségesebb maradjon.

Mediterrán hangulat a kertedben

A kumkvat fája nemcsak termésével örvendeztet meg, hanem fényes zöld lombjával és illatos virágaival is igazi díszévé válik bármely terasznak vagy konyhakertnek. Gondoskodással és egy kis türelemmel meghozza gyümölcsét – és vele egy csipetnyi napfényt és egzotikumot is.

Korábban írtunk róla:

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR