Hogyan szaporítsuk a gyertyavirágot?

Hogyan szaporítsuk a gyertyavirágot?

A gyertyavirág érdekes módon szaporítható, de az eljárás szerencsére távolról sem nevezhető bonyolultnak.

Sokan ismerik és szeretik a gyertyavirágot (Ceropegia woodii), amely igen dekoratív levéldísznövény, a függő virágtartók, ámpolnák egyik legszebb dísze. Optimális körülmények között tartva hajtásai akár 40-50 cm hosszan is aláomlanak a magasan elhelyezett edényből.

gyertyavirag szaporitasa 02

Levelei szív alakúak, márványosak, szürkén erezettek; pici, sötétlila, lampionszerű virágai fürtökben állnak. A növény szárain, a levélhónaljaknál apró, csomószerű képződményeket figyelhetünk meg: a kis dudorok úgy néznek ki, mintha hosszú fonalra felfűzött gyöngyszemek lennének.

gyertyavirag szaporitasa 03
Martin Bohnet

Ezeknek a kis gumóknak a segítségével szaporítható a gyertyavirág. Az anyanövény mellé helyezzünk el egy laza ültetőkeverékkel megtöltött cserepet. A nyirkos keverékbe dugjunk le egy kis gumós szárrészt úgy, hogy egyelőre nem választjuk le az anyanövényről.

gyertyavirag szaporitasa 04
M a n u e l

Várjunk türelmesen egészen addig, amíg egyértelmű jeleit nem látjuk annak, hogy az utódnövény sikeresen meggyökeresedett. Ez a folyamat néhány héttől egy-két hónapig is eltarthat. A jól meggyökeresedett növényt már elválaszthatjuk az anyanövénytől: egyszerűen vágjuk el a kettőt összekötő szárat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?