Homoki útifű, ami elvégzi az ember dolgát

Homoki útifű, ami elvégzi az ember dolgát

A hazai útifüvek között különleges faj, mert küllemében nem hasonlít az ismertebb rokonaira. Igaz, ugyanolyan elismert gyógynövény.

A homoki útifű (Plantago indica) az útifűfélék családjának a tagja, lágyszárú egynyári növény. A “Plantago” nemzetségnév lábat, talpat vagy talpast jelent, valószínűleg azért, mert a névadó faj, a nagy útifű az útszéleken, sőt az utakon nő, a talajhoz simuló tőlevélrózsát képez, és többnyire a taposást is jól bírja. A homoki útifű nem ilyen, nincsenek tőlevelei, arasznyira vagy térdmagasságig felemelkedik. Eurázsiai faj, feltehetőleg először indiainak írták le a botanikusok, de nálunk is honos, főleg az Alföld homoktalajain, és közben az egész világon elterjedt.

Nem hasonlít a rokonaira

A homoki útifű vékony, de nagyon erős és rostos szárú, egyenesen felálló, leginkább csak a csúcs közelében elágazó növény. Minden része mirigyesen szőrös, amitől megtévesztően ragadósnak is érezhetjük. A levelek keresztben átellenesen állnak, hosszú keskeny szálasak, csak néhány milliméter szélességűek, hegyesek, a szőröktől szürkészöldek. A levélhónaljakból fakadnak a nyeles, gömbölyded vagy tojásdad, tömött virágfüzérek. A csúcsi, legfelső virágfüzérek ernyőszerűen szétterülnek. Virágzáskor a porzók a halványsárga portokokkal messze kilógnak a jelentéktelen barnásfehér pártából, később a terméses füzérekből ugyanígy kinyúlnak a bibe-maradványok. A termések kupakkal nyíló tokok, két-két maggal.

Széklet-szabályozó magvak

Míg a hazai rokon útifüvek a levélpépeik és nedveik fertőtlenítő hatásáról és a köhögéscsillapításról ismertek, a homoki útifűnek a magvai az értékesek. Olyan nyálkát tartalmaz a maghéjuk, amely kitűnő természetes hashajtó, és állítólag a hasmenés csillapítására is megfelel, azaz széklet-szabályozó. A kereskedelemben kapható bolhafű magvak, korpának nevezett útifű maghéjak zöme persze nem gyűjtött gyógynövényekből származik, és nem is csak a homoki útifűből. A többség melegebb éghajlaton és olcsóbb munkaerővel termesztett, nagyobb hozamú rokon fajok, nemesített fajtáiból kerül a magyar bioboltokba. A maghéj nyálkája eredetileg a csírázó magvak vízfelvételét segíti, a növény sikeres szaporodásához van rá szükség. Számomra alig felfogható, hogy valaha volt olyan bölcs ember, aki meglátta benne a humán hasznosságot.

homoki utifu 02
Homoki útifű csoportos megjelenése

homoki utifu 03
Homoki útifű erős, pelyhes, pirosodó szára

homoki utifu 04
Homoki útifű mirigyesen szőrös keskeny levelei

homoki utifu 05
Homoki útifű tojásdad virágfüzére a keskeny fellevelekkel

homoki utifu 06
Homoki útifű virágzata a sárga porzókkal

homoki utifu 07
Homoki útifű ernyőszerűen álló csúcsi virágzatai

homoki utifu 08
Homoki útifű termésfüzére poloska nimfákkal

homoki utifu 09
Homoki útifű kupakkal nyíló toktermései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR