Felismered ezt a három útifüvet?

Felismered ezt a három útifüvet?

Mindhárom valódi túlélő művész, amely segíthet, ha kiránduláskor otthon felejtettük a sebfertőtlenítőt. Kettővel pedig még lövöldözni is lehet.

Az útifű (Plantago)  nemzetségnek egy tucat faja és alfaja honos hazánkban; most a három leggyakoribbat és legismertebbet szeretném bemutatni, amelyekkel úton-útfélen, minden nap találkozhatunk. Európai fajok, de mára az egész világon elterjedtek. A "Plantago" név talpat vagy talpast jelent, talán azért, mert számos faja az útszéleken, sőt az utakon nő, tőlevélrózsát képez, és többnyire a taposást is jól bírja. Gyakran látom, hogy a gyep kitaposott foltjait útifű borítja be, parasztkertekben éppúgy, mint a városi parkokban.

Széles levelű útifű

A nagy útifű vagy másik nevén széles levelű útifű (Plantago major)  levelei szélesek, nagyok, nyelesek, az út porát lemosó esők után fényes-sötétzöldek. A virágfüzér hosszú és keskeny, 5 mm átmérőjű, álló ember számára alig észrevehető zöldes virágokkal, amelyeket a szél poroz be. Közelről nézve a bibék üvegmosó kefére hasonlítanak.

harom utifu felismered 02
Nagy útifű széles levelekkel és hosszú virágzatokkal

harom utifu felismered 03
Nagy útifű hosszú virágzatának egy részlete

Réti útifű

A közepes vagy réti útifű (Plantago media)  levelei valamivel kisebbek, alul-felül pelyhesek, rövidebb nyelűek, az egyik mellékelt képen zöldek, de láttam már a szőröktől szürkés példányokat is. A virágfüzér hosszúkás, hengeres, alulról fölfelé nyílik, a porzószálak másnapra halványlilák lesznek, a fehér portokok messzire kinyúlnak, rovarmegporzás a jellemző.

harom utifu felismered 04
Közepes útifű pelyhes levelekkel

harom utifu felismered 05
Közepes útifű pelyhektől szürkés levelekkel

harom utifu felismered 06
Közepes útifű virágzatai halványlila porzószálakkal

Lándzsás útifű

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata)  levelei hosszúak, keskenyek, nyeletlenek, illetve nyélbe keskenyedők, sötétzöldek. A virágfüzér keskeny, hosszúkás henger, a fehér porzószálakon a fehéres portokok hosszan kinyúlnak, a virágport a szél és a rovarok is hordják. Az utóbbi két faj még rövid, bimbós füzéreivel a gyerekek lövöldöznek. Az útifű fajok nagyon változatosak, és néha még kereszteződnek is.

harom utifu felismered 07
Lándzsás útifű keskeny levelei

harom utifu felismered 08
Lándzsás útifű barázdás tőkocsányai

harom utifu felismered 09
Lándzsás útifű virágzatai

harom utifu felismered 10
Lándzsás útifű virágzata közelről

Leveléből főzeléket vagy salátát készíthetünk

Mindhárom útifű faj levelei ehetőek, dús levélzetük ínséges időkben főzelékül szolgált, ma már inkább csak saláták kiegészítői a friss levelek. Nagyon gazdagok számunkra hasznos hatóanyagokban, a lándzsás már csak az érdekesebb neve miatt is népszerűbb.

Házi köhögéscsillapító, sebgyógyító

Mindhárom faj gyógynövény, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító szerek összetevői. Természetjárók számára hasznos lehet, ha tudják, hogy a levelek szétmorzsolt pépje remek fertőtlenítő és sebgyógyító, ha az erre szolgáló patikai-drogériai kellékeket otthon felejtettük volna. Az út porát száraz időben azért mossuk le a levelekről a pépesítés előtt. A rovarcsípés helyén is enyhíti a fájdalmat, hűsít.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR