Homoki vértő, a szamárszagú különlegesség

Homoki vértő, a szamárszagú különlegesség

Az ijesztő nevű növény szinte csak Magyarországon fordul elő, máshol ritka, mint a fehér holló.

A homoki vértő (Onosma arenaria)  az ijesztő magyar nevét az egyik rokonának a borzas vértőnek a szakirodalomban is leírt vörös gyöktörzséről kapta. De minthogy mindkettő védett növény, nem mertem ellenőrizni, hogy a homokinak is ugyanolyan véres-e a gyökere. Az Onosma tudományos nemzetségnév ógörögül szamárszagút jelent, amit bevallom, nem éreztem, pedig fényképezéskor néha egészen közel kellett hajolnom hozzá. A homoki vértő nálunk nem igazán ritka növény, homokpusztákon, sziklafüves lejtőkön, löszös gyepekben szerte az országban találkozhatunk vele, viszont tőlünk nyugatabbra igazi ritkaság. Ausztriában csak a velünk határos pannon térségben él, ott és Németországban nagy a kihalásának az esélye, a természetvédelem szóhasználatával “súlyosan” veszélyeztetett növényfaj.

Serteszőrös a tövétől a hegyéig

A borágófélék, azaz érdeslevelűek családjába tartozó, a családnévnek megfelelően a tövétől a hegyéig sűrűn serteszőrös növény. A fehéres szőrzet a vértő sárgászöld és néha lilás alapszínét is eltakarja, csak a virágok halványsárga pártája kopasz, esetleg csak finoman pelyhes. A serték többnyire a botanikában szőrpárnának nevezett kiemelkedésekből nyúlnak ki.

Első évben csak levele van, a másodikban virága is

A fásodó gyökerű évelő (más és külföldi leírásokban, valamint talán eltérő jellegű élőhelyeken kétéves) növény életének első évében csak tőlevélrózsát fejleszt, keskeny és hosszú felálló levelekkel, amelyek aztán a talajhoz simulva és a fagyoktól elszíneződve telelnek át. A második évtől emelkednek ki a gazdagon elágazó virágszárak, amelyek a nyár végére akár futball-labda méretűre terebélyesednek. A homoki vértő májustól kezdve októberig dúsan virágzik. A késő őszre elszáradó növény kóróját a téli szelek letépik a tövéről, és ördögszekérként görgetik, ami segít a magvaknak messzire jutni a szülőktől. A növény helyét a tél közepétől ismét csak az alapvetően a szőrzettől szürke, de a hidegtől kissé megszínesedett, kunkorgó levelű tőlevélrózsa jelzi.

homoki verto 02
Homoki vértő bókoló és csüngő virága

homoki verto 03
Homoki vértő kisebb példánya, a háttérben csüdfű levelek

homoki verto 04
Homoki vértő nagyobb példány habitusa

homoki verto 05
Homoki vértő töve nyáron

homoki verto 06
Homoki vértő virágai

homoki verto 07
Homoki vértő száradt csészéi sokáig őrzik a magvakat

homoki verto 08
Homoki vértő száraz csészéjén látszik, hogy a szőrök kis kiemelkedésből indulnak

homoki verto 09
Homoki vértő kórója görgető szélre várakozva

homoki verto 10
Homoki vértő téli tőlevélrózsája

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR