Ez a virág 30 évre satuféket nyomott a genetikának

Ez a virág 30 évre satuféket nyomott a genetikának

A hölgymál nevű növény óriási csalódást okozott Mendelnek, a genetika atyjának.

Mi az izgalmasabb: az öröklődés vagy az evolúció?

Az osztrák sziléziai születésű Gregor Johann Mendel, a brünni Ágoston-rendi monostor apátja botanikusként 1865-től publikálta a borsó keresztezéssel végzett kísérletein alapuló öröklődési elméletét, amelyeket Mendel-szabályokként mindannyian tanultunk az iskolai biológia órákon. Felfedezései akkoriban nem kaptak kellő figyelmet, mert a tudományos világ éppen Darwin evolúciós elméletével volt elfoglalva, amely a változásokat és a változatosságot magyarázta. Ehhez képest az öröklődés, a tulajdonságoknak generációkon keresztül fennmaradó változatlansága nem tűnt elég izgalmasnak.

A botanikus óriási csalódása

Mendel a borsó után számos egyéb növénnyel is sikeresen próbálkozott, de a nagyon ígéretesen sokalakú hölgymál (Hieracium)  fajok keresztezése nem követte az általa már korábban felfedezett öröklési törvényeket. Úgy tűnt, hogy az elmélet mégsem általános érvényű, emiatt Mendel nagyon csalódott volt. A kísérletező tudós szeme elromlott az apró hölgymál virágok porzótlanításától, ami a keresztezéshez elengedhetetlen volt. Az apátság vezetési gondjai és saját betegségei is nyomasztották, így sajnos felhagyott a genetikai kutatással.

30 évig hibásnak gondolták az elméletet

A későbbi „genetika atyja” akkoriban még nem tudhatta, hogy a hölgymál fajok a látszat ellenére nem csak ivarosan, hanem szűznemzéssel (apomixis, parthenogenezis) is szaporodnak, azaz a termések és magvak egy része csak anyai tulajdonságokat hordoz, ami jócskán torzította a keresztezéstől várható eredményeket. Mendel zsenialitását és örökléstani eredményeit csak három évtizeddel később, a XX. század elején fedezték fel. A képeken Mendel egyik kedvenc hölgymál faja, a nálunk is honos csomós hölgymál, Hieracium cymosum  vagy inkább újabban használt nevén Pilosella cymosa.

csomos holgymal 02
Csomós hölgymál virágzata fölülről

csomos holgymal 03
Csomós hölgymál bimbói

csomos holgymal 04
Csomós hölgymál tőlevelei

csomos holgymal 05
Csomós hölgymál virágzata oldalról

csomos holgymal 06
Gregor Johann Mendel (1822-1884)

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR