Így ismerd fel a finom erdei szamócát

Így ismerd fel a finom erdei szamócát

Ha tavasszal észreveszed a mezőn a fehér virágait, akkor tudhatod, hogy néhány hét múlva érett, piros szamóca gyümölcsöt találsz majd azon a helyen.

Az erdei szamóca (más néven földi eper, tudományos nevén Fragaria vesca) rendkívüi módon megédesíti a természetben kirándulók életét. Lépten-nyomon találkozhatunk jellegzetes leveleivel, virágaival és a nyári időszakban szinte végig termő gyümölcseivel.

Az erdei szamóca nagyon hasonlít a kertekben termő szamócára, azzal a különbséggel, hogy az egész növény kisebb, a gyümölcse is apró, néha csak borsó méretű. De rendkívül finom, aromás és nyáron mézédes.

A szamóca Magyarországon is őshonos növény. Gyöktörzse fut a talaj felszíne alatt, ebből hosszú, legyökerező indákat fejleszt. Hármasan összetett tojásdad, fűrészes szélű levelei vannak. Fehér virágai apró rózsához hasonlatosak, öt sziromlevélből állnak. Már áprilistól virágzik, egész nyáron hozza terméseit. A szamóca termése csoportos aszmag. A vacokról könnyen leváló gyümölcs színe éretlenül zöld, éretten piros.

finom erdei szamoca 02

Hol keresd?

Erdőszéleken, erdei tisztásokon, útszéleken fordul elő, majdnem egész Európában és Ázsiában megtalálható. A sűrű erdőkben nem él meg, de mezőkön gyakran találkozhatunk vele.

finom erdei szamoca 03

Nemcsak a gyümölcse értékes!

Az erdei szamóca szárított levelét más teákhoz lehet keverni, ugyanis friss illatot és ízt ad a kevésbé ízletes gyógyteáknak. A levél szárítását gyorsan kell végezni, nem szabad hosszan fonnyadni hagyni.

A levelek önmagukban is gyógyhatásúak. Flavonoidokat és cserzőanyagokat, kávésav származékokat, citrált, triterpén-alkoholt, nyomokban illóolajat tartalmaznak. Főzetét szájnyálkahártya-gyulladás és fogínysorvadás, teáját gyomor-, és bélpanaszok, hasmenés, aranyér esetén használják. Segít vérszegénység, fáradékonyság, máj, lép, epe működési zavarok ellen. Fagyási sérülésekre szárított terméséből hatásos szer készíthető – írja a Wikipedia.

Termésének magas a C-vitamin tartalma, 100 g termésben 60 mg C-vitamin van, amely egy ember napi teljes szükségletét fedezi. Persze 10 dekányi vadon termő szamócát nem olyan könnyű összeszedni.

Ne keverd össze az indiai pimpóval!

Tudtad, hogy az erdei szamócára leginkább hasonlító növény rendkívül gyakori és egy picit mérgező is? Indiai pimpó a neve. Ebben az írásban részletesen leírjuk, hogyan kell megkülönböztetni a pimpót és a szamócát >>

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR