Öntermékeny különlegesség a kertben: a japán szamócamálna

Öntermékeny különlegesség a kertben: a japán szamócamálna

Télálló bogyós.

Szamóca vagy málna? Nem könnyű eldönteni. A japán szamócamálna (Rubus illecebrosus)  ugyanis mindkét növényre hasonlít. Első pillantásra nehéz is megmondani, hogy mit látunk, ha ránézünk erre a dekoratív talajtakaróra. Balkonon és teraszon is nevelhető ez az öntermékeny csemege!

A 20-40 cm hosszú hajtások a végeiken hozzák júliustól szeptemberig a nagy, hófehér virágokat. Hosszúkás, élénkpiros gyümölcsei késő nyáron érnek.

A vadforma íze egy kissé unalmas, azonban a nemesített ’Asterix’  aromás gyümölcsöket hoz, a bokor kevésbé hajlamos túlburjánzani, nagyobb cserepekben, balkonládában is nevelhető.

Ősszel vissza kell vágni a hajtásokat egészen a talajszintig. Ehhez érdemes kesztyűt viselni, mivel a levelek és a hajtások is igen tüskések, szúrósak. Télen nyugalmi időszakban van a növény, ám tavasszal újra bokrosan kihajt, föld alatti sarjakkal terjed. A Japánból származó szamócamálna napos helyen, de még nagyobb fák árnyékában is jól érzi magát.

Fehér virágaiból nyáron-ősszel fejlődnek ki az ehető termések. Az akár 2,5 cm nagyságúra is megnövő gyümölcsök édesek. Frissen is fogyaszthatjuk őket, de készülhet belőlük például dzsem is.

A lágyszárú, évelő félcserje öntermékeny, hazánkban ráadásul a teleket is bírja. Mutatós növény, bokra alacsony, szétterülő, 50-70 cm-es magasságot ér el.

A japán szamócamálna – ültetési idényben – nálunk is beszerezhető:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR