Vaníliával ízesítve ajándéknak is remek.
Akár magunknak, akár ajándékba szánjuk, a naspolyaszirupot muszáj megkóstolni! A fanyarkás, de tápláló gyümölcsből készült italt hígíthatjuk vízzel, de akár proseccóval is. A sűrű szirup kerülhet pudingra, fagylaltkehelyre is.
Hozzávalók:
- 1 kg naspolya (teljesen érett)
- 1 l csapvíz
- 1 kg cukor (a mennyiség függ a gyümölcs érettségétől
- 2 citrom leve
Elkészítés:
Mossuk ki alaposan, majd főzzük ki az üvegeket és a tetejüket, hagyjuk megszáradni.
Mossuk meg a naspolyát, vágjuk félbe a gyümölcsöket, húzzuk le a héjukat. A magokat és a magházat szedjük ki, a szár kemény alapját vágjuk ki.
A gyümölcs húsát vágjuk kisebb darabokra, vagy pürésítsük botmixerrel. Csepegtessük rájuk a citromlevet. A csapvizet forraljuk fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a citromlével meglocsolt naspolyát és forraljuk össze. Pároljuk addig, amíg a gyümölcshús megpuhul.
Ezt követően szűrjük át szitán, majd a kapott léhez adjuk a cukrot, keverjük el, és kevergetés közben főzzük 5 percig.
Készíthetjük a szirupot vaníliával ízesítve is: ez esetben egyszerűen a cukorral együtt vaníliát is adjunk a léhez.
Amint kész a szirup, forrón töltsük az üvegekbe és zárjuk le azokat. Állítsuk az üvegeket a fejük tetejére és hagyjuk kihűlni. Tároljuk sötét, hűvös helyen a szirupot.