Így készül a komposzttea és a folyékony trágya házilag, a növényeink örömére

Így készül a komposzttea és a folyékony trágya házilag, a növényeink örömére

Hulladékból érték.

Héjak, nyesedékek, növényi részek – ha a konyhában már nem tudjuk hasznosítani őket, akkor a növények fognak nekik örülni. Otthon komposztteát vagy folyékony trágyát is készíthetünk, mindkét eljárást lépésről lépésre mutatjuk!

Komposzttea készítése

Amire szükségünk lesz

 • 15-20 literes vödör,
 • jó minőségű komposzt,
 • melasz,
 • bot,
 • szűrőkendő.

Így készítsük

1. lépés

Jó minőségű, egészséges komposzttal töltsünk meg egy vödröt az egyharmadáig, majd öntsünk hozzá vizet úgy, hogy kevergethető legyen.

2. lépés

Adjunk egy kevés melaszt a keverékhez, ez táplálékot jelent a hasznos baktériumoknak. Homogenizáljuk keveréssel ezt az oldatot, és 2-3 napon át naponta többször keverjük majd meg.

3. lépés

Pár nap elteltével szűrjük át egy kendőn a masszát, így a végén csak a komposzttea marad. A komposztteát igyekezzünk néhány napon belül felhasználni. Önthetjük közvetlenül a növényekre is, de használhatjuk permetszer formájában is, utóbbi esetben segít a lombbetegségek kialakulásának megelőzésében. A komposztteát a virágos növényeknél, de a zöldségeknél is felhasználhatjuk.

igy keszul a komposzttea 02

Növényi hulladékból folyékony műtrágya készítése

Amikre szükségünk lesz

 • zöldség- és gyümölcshéjak,
 • botmixer vagy robotgép,
 • vödör,
 • víz,
 • Epsom-só (elhagyható),
 • ammónia (elhagyható).

Így készítsük

1. lépés

A konyhai munkálatok során gyűjtsük össze a meghámozott zöldségek és gyümölcsök héját. Akár nyersen, akár főtt formában összeszedheted, de a tojáshéjakat, kávézaccot, dióhéjat és használt tealeveleket se dobd ki. Sőt, ide öntheted a főzéshez használt maradék vizet is. Ha nincs helyed gyűjtögetni, le is fagyaszthatod, amíg egy kupacra való összejön.

2. lépés

Botmixerrel vagy robotgéppel turmixold össze az egészet úgy, hogy vizet is tegyél hozzá, pasztaszerű állagot kapj.

3. lépés

Öntsd ezt a pasztát a vödörbe. Adj hozzá egy fél teáskanál Epsom sót (opcionális) és egy negyed teáskanál ammóniát (opcionális), minden adagnyi pasztához.

4. lépés

Szűrd le a pasztát. Fedd le a vödröt és hagyd ülepedni az anyagot egy éjszakán keresztül.

5. lépés

Másnap kész a használatra!Le is szűrheted, hogy a kemény részeket eltávolítsd, de nem kötelező. Ha túl sűrű, ajánlatos vizet adni még hozzá.

6. lépés

Öntsd át a szerves trágyát egy kannába, amivel könnyen ki tudod juttatni a növények tövére. A kertben legjobb kora reggel vagy este alkalmazni, hogy elkerüljük a gyors párolgást. Havonta kétszer használd a konténeres zöldségeidre, szobanövényeidre, dísznövényeidre.

igy keszul a komposzttea 03

Ezzel a tápoldattal egyrészt értékes tápot készíthetsz növényeidnek, másrészt nem dobod ki a konyhában keletkező hulladékot.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR