Mit rontottunk el, ha büdös a komposzt (és miként szüntethetjük meg a kellemetlen szagot)?

Mit rontottunk el, ha büdös a komposzt (és miként szüntethetjük meg a kellemetlen szagot)?

Megfelelő arányok.

Az egészséges komposztnak nincs rossz szaga, ha bűzlik, akkor felborult az egyensúly és közbe kell lépnünk, hogy orvosoljuk a problémát. Az első lépés, hogy ismerjük fel, mi a gond, majd szüntessük meg azt!

A legfőbb okai annak, hogy a komposzt büdös:

1. Túl sok a nedvesség

A bűzölgő komposzt egyik gyakori oka a túl sok nedvesség. Ha túl vizes, nedves a halom, akkor anaerob (oxigén nélküli) környezet alakul ki, ami rossz szagokat eredményezhet. Ilyenkor a penész is megjelenhet.

A jó komposzthalom nedves, de nem tocsogó. Végezzünk ökölpróbát: vegyünk a tenyerünkbe egy maréknyi anyagot és szorítsuk össze az öklünket. Ha víz folyik ki az ujjaink közül, akkor túl nedves a keverék. Érdemes ilyenkor még száraz anyagot, ágakat, apróra vágott leveleket, szalmát, fűrészport keverni a halomhoz. Ha szükséges, védjük az eső ellen is a komposztot.

ha budos a komposzt 02

2. Rossz a szellőzés

A rossz szellőzés is kellemetlen szagokhoz vezethet, azért időnként egy vasvillával érdemes a komposzthalmot átforgatnunk. Keverjünk hozzá lazításként levágott ágakat, ezek is segítik a jobb légáramlást.

ha budos a komposzt 03

3. Tiltott anyagokat dobunk a komposztra

Alapvetően a száraz és nedves anyagok arányosan kerüljenek a halomba. A fűnyesedék, levágott ágak, kávézacc, teafilter, gyümölcs- és zöldségmaradékok mellett száraz levelek, szalma, fűrészpor is szükséges. A tökéletes arány 2 adag száraz részhez egy adag nedves rész keverve. Fontos, hogy húst, főtt ételt, halat, csontot és más ételmaradékot semmi esetben se dobjunk a komposztba. Nem csak a patkányokat csalogatjuk így oda, de kellemetlen bűzhöz is vezethet.

ha budos a komposzt 04

4. Nem ideális a pH

Elképzelhető, hogy a szag megszüntetéséhez a komposzt pH-ját kell az optimálisra állítanunk. Ha ugyanis az túl alacsony vagy túl magas, a rothadási folyamatok felborulnak. Először ellenőrizzük a pH-t egyszerű, a kereskedelemben kapható teszttel. vehetünk A megfelelő érték 6 és 7,5 közé esik. Ha csökkenteni szükséges a pH-t akkor megtehetjük azt például kávézacc, fűrészpor, komposzt aktivátor keverésével. A pH növeléséhez meszet érdemes a komposzthoz adnunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR