Így készül gyökereztető lé fűzfából!

Így készül gyökereztető lé fűzfából!

Elárulunk egy titkot: felgyorsítható a dugványok vízben való gyökereztetése, ha egy bizonyos folyadékot használunk hozzá. Esetünkben ez nem más, mint fűzfából készült gyökereztető lé.

A fűzfa ugyanis olyan hormont állít elő, amelyet a hasznunkra fordíthatunk, hogy elősegítsük a növények gyökérfejlődését. Megkönnyíthetjük vele az új növények létrehozását úgy, hogy egyszerűen fűzfalével öntözzük a fiatal növényt vagy olyan vízben gyökereztetjük ki, amelyhez fűzfalevet adtunk.

Mi az a fűzfalé?

A fűzfalé a fűzfa vékony ágaiból, vesszőiből készül. A vesszőket egy bizonyos ideig vízbe beáztatjuk, majd a kész oldatot felhasználhatjuk újonnan telepített cserjék, fák, valamint palánták öntözésére, illetve az ültetést megelőzően fűzfalével kezelhetjük a dugványokat. Egyes növények sikeresen kigyökereztethetők közvetlenül fűzfalébe állítva.

gyokerezteto le fuzfabol 02

Így állítsunk elő fűzfalevet

A fűzfalé készítése egyszerűnek mondható. Kezdjük azzal, hogy összegyűjtünk pár maréknyi egészséges ágdarabot, amelyeket közvetlenül a fáról vágunk le. Frissen a földre hullott vesszők is megfelelnek a célra. Nem kell, hogy hosszabbak legyenek, mint egy-egy ceruza, átmérőjük pedig maximum 1-1,5 cm legyen. Távolítsuk el a vesszőkről a leveleket, majd vágjuk fel 2-8 cm-es darabokra. Igazából minél rövidebbek (2-3 cm-esek) az ágdarabok, annál jobb. Ez lehetővé teszi ugyanis, hogy nagyobb mennyiségű auxin nevű hormon szabaduljon fel. Ez a hormon segíti elő a gyökérfejlődést. Az ágdarabkákat szórjuk kb. 2 liter forrásban lévő vízbe, majd a tűzről levéve hagyjuk ázni körülbelül 24-48 órán keresztül.

Az idő leteltével az ágdarabokat szűrő segítségével halásszuk ki, majd a fűzfalevet szűrjük át egy másik edénybe. A lé színe egy gyenge teáéra fog emlékeztetni. Öntsük egy légmentesen lezárható tartályba, például egy befőttes üvegbe. A fűfalé elkészítéséhez felhasznált ágdarabokat kidobhatjuk, de a komposzthalomra is szórhatjuk.

A fűzfalé hűtőben legfeljebb két hónapig tartható el, de gyakran az a legjobb (és leghatékonyabb) megoldás, ha azonnal felhasználjuk, és szükség esetén újabb adagot készítünk.

Gyökereztetés fűzfalében

A fűzfából készült gyökereztető lével nem bonyolult a gyökereztetés. Miután a gyökereztető lé elkészült, a kigyökereztetni kívánt dugványok végét éjszakára állítsuk a lébe. Másnap a dugványokat elültethetjük cserepekbe vagy közvetlenül a kertbe (ez utóbbi esetben lehetőleg árnyékos helyre, majd ha a dugvány már jól meggyökeresedett, átültethetjük a végleges helyére). A fűzfalevet felhasználhatjuk frissen elültetett virágok, fák, bokrok beöntözésére is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?