Van, akinek bevált.
A befőzés sok esetben időigényes munka, ezen próbálnak időnként változtatni a háziasszonyok. A mosogatógépben történő dunsztolásról korábban is hallottunk már, ezúttal azonban meg is kérdeztünk valakit, akinek van vele kapcsolatosan tapasztalata, hogy pontosan hogyan is kell elképzelni. Zubcsák Zsuzsanna nem csupán a technika előnyeit mutatja be, hanem azokat a szempontokat is, melyekre figyelnünk kell, ha mosogatógép segítségével készítjük a befőttjeinket.
"Mint édesanya, sokszor gondolkodom azon, hogyan tudnék a nap perceiből minél többet tartalmasabban eltölteni, és olyan tevékenységeket egyszerűbben megoldani, amelyek időben és energiában is sokat elvennének.
Magam is hagyománytisztelő vagyok, viszont az újítás híve is elsősorban. Nagyon szeretjük a házilag befőzött finomságokat. A befőzés is egy időigényes tevékenység, amely sok energiát igényel és a rohanó napjainkba ez már nem fér bele. Így jött a jól átgondolt ötlet, a mosogatógépben való befőzés, dunsztolás.
Mivel sok részletre oda kellett figyelnem, így ezzel az egyszerű módszerrel sok időt tudtam megspórolni az egyéb tevékenységek számára. Mint vegyész analitikus, laboráns a tartósítószereknek nem vagyok a híve, ezért a befőzést is így oldottam meg a mosogatógépben is. Mivel nem használok tartósítószereket, ezért a kislányom is nyugodtan fogyaszthatja a befőtteket.
Kipróbáltam, figyeltem több napon, héten keresztül, hogy romlik, erjed, penészesedik-e. Szerencsére nagyon jó eredmény született. Fontos, hogy a befőttek tetejét erősen csavarjuk az üvegre.
A mosogatógépes befőzés előnye főleg, hogy nagyon kényelmes megoldás, nem kell cipelni a nagy fazék vizeket (hideg, forró), nem kell figyelni a víz forráspontját és az időt. Csak ajánlani tudom minden háziasszonynak. A recept semmiben nem tért el a megszokottól, időt, energiát takarítottam meg, ami azt hiszem egy nagyon fontos dolog minden téren a mindennapokban egy nőnek (vagy akár férfiaknak).
Ami lényeges:
- Mosogatógépben való dunsztoláskor nem szabad sem tablettát, sem fényesítőszert használni!
- Nem főzök szirupot, rákanalazom a cukrot a gyümölcsre, ami kb. 2-3 nap alatt elolvad.
- Tartósítószert nem használok.
- Nem állítom fejjel lefelé az üvegeket a gépben.
- Mindig színig legyen a víz az üvegben.
- Mosogatógépben való dunsztoláskor maximálisan 70 fokra állítom a programot, amiben kimosom az üvegeket, majd abba helyezem a gyümölcsöt, cukrot, vizet. Esetleg a savanyúságot, ki-ki a saját receptje szerint. Lezárom az üvegeket, behelyezem a mosogatógépbe maximális 70 fokra és hagyom a programot végigmenni, majd, ha lejárt a program, nem nyitom ki a gép ajtaját, nem veszem ki a befőtteket, hanem benne hagyom kihűlni."
Ha a mosogatógépben való befőzés nem nyerte el a tetszésedet, akkor még mindig választhatsz egy bevált, klasszikus módszert – ez a befőzőautomata. Ez a hagyományos eljárás megbízható és évek óta bevált, megőrzi az összetevők természetes ízét és tápanyagait, hangsúlyozza az Elegansan.eu. Lehetővé teszi a befőzés hőmérsékletének és időtartamának egyszerű szabályozását, ami kulcsfontosságú az ételek megfelelő megőrzéséhez. A befőzőautomatában különféle gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat vagy szószokat is eltehetsz, biztosítva, hogy a végeredmény magas minőségű és biztonságosan eltartható legyen.