Így megy a befőzés mosogatógép segítségével

Így megy a befőzés mosogatógép segítségével

Van, akinek bevált.

A befőzés sok esetben időigényes munka, ezen próbálnak időnként változtatni a háziasszonyok. A mosogatógépben történő dunsztolásról korábban is hallottunk már, ezúttal azonban meg is kérdeztünk valakit, akinek van vele kapcsolatosan tapasztalata, hogy pontosan hogyan is kell elképzelni. Zubcsák Zsuzsanna  nem csupán a technika előnyeit mutatja be, hanem azokat a szempontokat is, melyekre figyelnünk kell, ha mosogatógép segítségével készítjük a befőttjeinket.

befozes mosogatogepben 02

"Mint édesanya, sokszor gondolkodom azon, hogyan tudnék a nap perceiből minél többet tartalmasabban eltölteni, és olyan tevékenységeket egyszerűbben megoldani, amelyek időben és energiában is sokat elvennének.

befozes mosogatogepben 03

Magam is hagyománytisztelő vagyok, viszont az újítás híve is elsősorban. Nagyon szeretjük a házilag befőzött finomságokat. A befőzés is egy időigényes tevékenység, amely sok energiát igényel és a rohanó napjainkba ez már nem fér bele. Így jött a jól átgondolt ötlet, a mosogatógépben való befőzés, dunsztolás.

befozes mosogatogepben 04

Mivel sok részletre oda kellett figyelnem, így ezzel az egyszerű módszerrel sok időt tudtam megspórolni az egyéb tevékenységek számára. Mint vegyész analitikus, laboráns a tartósítószereknek nem vagyok a híve, ezért a befőzést is így oldottam meg a mosogatógépben is. Mivel nem használok tartósítószereket, ezért a kislányom is nyugodtan fogyaszthatja a befőtteket.

Kipróbáltam, figyeltem több napon, héten keresztül, hogy romlik, erjed, penészesedik-e. Szerencsére nagyon jó eredmény született. Fontos, hogy a befőttek tetejét erősen csavarjuk az üvegre.

befozes mosogatogepben 05

A mosogatógépes befőzés előnye főleg, hogy nagyon kényelmes megoldás, nem kell cipelni a nagy fazék vizeket (hideg, forró), nem kell figyelni a víz forráspontját és az időt. Csak ajánlani tudom minden háziasszonynak. A recept semmiben nem tért el a megszokottól, időt, energiát takarítottam meg, ami azt hiszem egy nagyon fontos dolog minden téren a mindennapokban egy nőnek (vagy akár férfiaknak).

befozes mosogatogepben 06

Ami lényeges:

  1. Mosogatógépben való dunsztoláskor nem szabad sem tablettát, sem fényesítőszert használni!
  2. Nem főzök szirupot, rákanalazom a cukrot a gyümölcsre, ami kb. 2-3 nap alatt elolvad.
  3. Tartósítószert nem használok.
  4. Nem állítom fejjel lefelé az üvegeket a gépben.
  5. Mindig színig legyen a víz az üvegben.
  6. Mosogatógépben való dunsztoláskor maximálisan 70 fokra állítom a programot, amiben kimosom az üvegeket, majd abba helyezem a gyümölcsöt, cukrot, vizet. Esetleg a savanyúságot, ki-ki a saját receptje szerint. Lezárom az üvegeket, behelyezem a mosogatógépbe maximális 70 fokra és hagyom a programot végigmenni, majd, ha lejárt a program, nem nyitom ki a gép ajtaját, nem veszem ki a befőtteket, hanem benne hagyom kihűlni."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR