A mirabella szilva, más néven fosóka szilva egy apró, gömbölyű gyümölcs, amely számos színváltozatban előfordulhat, például sárga, halvány mályva vagy bordó színekben.
Íze erősen savanykás, citrusos jellegű. Ez a szilvafajta kiváló alapanyag lekvárokhoz, befőttekhez, és a konyhában is sokoldalúan felhasználható. Bár sok helyen alulértékelt, a mirabella szilva remek választás lehet különféle édességek, például zserbó vagy fánk töltelékeként. Tartósítás után évekig eláll, megőrizve különleges ízét.
Zubonyainé Aszalai Beáta is alkalmazza mindkét tartósítási módszert: befőttet és lekvárt készít ebből a sokszor veszni hagyott gyümölcsből. Az alábbiakban megismerhetjük a pontos recepteket.
"Több éve készítek lekvárt ebből a gyümölcsből, fosóka vagy mirabella néven fut, de sokszor szilva legaljának is hívják. Íze erősen citromos, jellegzetes, olyan, mint például a japánbirs, ami erőteljesen domináns. Sok munka van vele, mert viszonylag kicsi és gömbölyű. A színe lehet sárga, halvány mályva vagy erőteljes bordó is.
Kiváló befőttnek
Ha keményen, de már éretten szedi le az ember, kiváló befőttnek. Egy üveg gyümölcsbe 2 evőkanál cukor, a tetejére késhegynyi nátrium-benzoát és citromsav kerül. Majd forró vízzel felöntöm teljesen, celofán és kupak. Vizes dunsztba teszem kb. 20 percre, és mehet a kamrapolcra, ahol évekig is eláll.
Lekvárként évekig eláll
A lekvárnál a gyümölcsöt kicsit bevágom, felteszem minden nélkül főni kb. 20 percre, majd nokedliszaggató segítségével a gyümölcshúst és a levét átpasszírozom. Minden marad, a héja, a hús és a lé. Felteszem újra főni. Kb. 1 kg 20 dkg mag nélküli adaghoz teszek 20-25 dkg cukrot ízlés szerint, amit még főzök kb. 10 percig. A végén beleteszem a 3:1 dzsemfixet, kis cukorral keverve, és még 3 percig főzöm. Utána még száraz dunsztba szoktam tenni, és mehet a spájzba. Évekig eláll, ha marad belőle.
Kiváló a savanykás íze miatt zserbóba – dédim ezzel készítette –, vagy fánk mellé, esetleg tápiókapuding közé, kenyérre kenve. Sokszor le se szedik, amit nagyon sajnálok."