Nyári íz télre.
Tőkeiné Kiss Mariann különlegesebbnél különlegesebb lekvárok mellett nem teljesen szokványos módszerrel befőtteket is készít, melyek közül a következőkben egy körtebefőttet ismerhetünk meg.
"Az Ünnepnapi Mézes Vilmos nevet kapta, augusztus 20-án készült, ekkor már enyhén sárgállott a gyümölcs a fán, éppen alkalmas volt a befőzésre. Gazdára találtak bennük a család által szorgalmasan gyűjtögetett üvegek. Jó szívvel ajánlom a hideg téli napokra, mikor majd édes-mézes íze felidézi a nyarat.
A kertünkben termett a gyümölcs, permet sosem érte. Tíz éves a fácska, mindig gazdagon terem. Vilmos körte, húsa hófehér, így befőzéskor gyönyörű látványt nyújt. Íze már önmagában is aromás.
Így készül
Meghámozom a körtét, kívánatosabb így. Négyfelé szelem, magházától megszabadítom és azonnal frissen facsart biocitromos vízbe teszem, hogy ne barnuljon az üvegbe kerülésig sem.
Elkészítem a szirupot. Hidegen, kevergetve, hogy egészen elolvadjon benne a cukor. 1 liter vízbe 30 dkg cukor kerül, továbbá 1 teáskanál citromsav, 1 teáskanál aszkorbinsav és egy csipet só. Érdemes a szirupot megkóstolni, ízlés szerint módosítani.
A tisztára mosott üvegekbe szorosan rakom a körtét, melyek közé egy szem mézes Negro kerül. Ha az üveg nagyobb, kettő is mehet bele. Ráöntöm a szirupot, lezárom és befőzőautomata segítségével 90 fokon 30 percig sterilizálom. Természetesen automata nélkül is elkészíthető, dunsztolással."