Ezért érdemes télen metszeni a fákat

Ezért érdemes télen metszeni a fákat

8 alapos okot mutatunk arra, hogy, miért éri meg télen metszeni, és melyek azok a fák és cserjék, amelyeknek hasznára válik a beavatkozás.

Számos ok miatt folyamodunk metszéshez: célunk egyebek között a gazdag terméshozam elérése, újonnan telepített fiatal fák és cserjék esetén a gyökérképződés elősegítése, a sűrűn nőtt, zsúfolt vesszők ritkítása, legyező vagy espalier formára történő alakítás, a virágzás elősegítése, alakító metszés, a betegségek továbbterjedésének megelőzése, valamint a növény általános kondíciójának javítása.

Néhány kivételtől eltekintve a metszési munkákat télen is el tudjuk végezni, amikor az ágak és vesszők mind csupaszok, így megkönnyítik számunkra az alakítást, valamint a beteg részek felismerését.

Következzen tehát 8 alapos indok, ami miatt nem érdemes elhanyagolnunk a téli, tél végi metszést!

tel vegi metszes 8 ok 08

1. A terméshozam maximalizálása

Ha a fa már kialakult koronaszerkezettel rendelkezik, a metszés célja, hogy a növény lehetséges terméshozamát maximalizáljuk. Ennek technikája fafajtánként eltér. Almafa esetén például a metszéssel megfelelő számú termőnyársat szeretnénk létrehozni, míg a fekete ribizli metszésekor a fő cél az elöregedett, termést már nem hozó fás részek eltávolítása.

tel vegi metszes 8 ok 01

2. A gyökérképzés elősegítése

Gyümölcstermő fiatal cserje vagy fa ültetésekor fontos szempont, hogy elősegítsük az erős, egészséges gyökérzet kialakulását. A csemetét néhány rügyre visszavágjuk, így energiáját az első évben a megfelelő gyökérképzés megindítására tudja fordítani. A fiatal gyümölcstermő cserjéket néhány vesszőre ritkítjuk. A frissen ültetett fácskák metszésekor szempont az is, hogy a nagyobb szelek ne kaphassanak bele a fejlődő koronába, és ne tegyenek kárt abban.

Korábbi kapcsolódó írásunk, amelyben hasznos tippeket adunk a tavaszi telepítésekhez:

Sietni kell a gyümölcsfaültetéssel!

3. Ritkítás

Azon növények esetén, amelyek a talajszintről kihajtva folyamatos megújulásra képesek, a cél a gyenge, megnyúlt hajtások, valamint a legidősebb vesszők egy részének az eltávolítása. Egyes növények, például a mogyoró esetén a legkorosabb hajtásokat a túlzsúfoltság megszüntetése érdekében célszerű eltávolítanunk. Leegyszerűsítve, a korosabb cserjék legvastagabb, legidősebb vesszőit (gyakran tőből) kimetsszük.

4. Gyümölcsfák egyedi formára alakítása

A gyümölcsfa sík támrendszerhez történő rögzítése és alakítása esetén az oldalhajtásokat 2-3 rügyre visszavágjuk, hogy végeredményül rövid termőnyársakat kapjunk. Bár az ilyen jellegű beavatkozások többségét augusztus-szeptemberben végezzük el, a munka akár a télbe is benyúlhat.

tel vegi metszes 8 ok 03

A sík futtatórácshoz rögzített gyümölcsfák neveléséről korábban itt írtunk:

Kiterítem a gyümölcsfát és felfuttatom a falra. Hogyan?
Terítsük ki a gyümölcsfánkat laposra – ez az espalier!

tel vegi metszes 8 ok 02

5. A nyári virágzás elősegítése

Azok a cserjék, amelyek a nyár derekán virágoznak, a fiatal, egyéves hajtásokon hozhatnak virágot. Ügyes beavatkozással elérhetjük például, hogy a virágbimbók az általunk kívánt magasságban fejlődjenek ki. Az ágakat erősen visszametszhetjük, vagy ritkíthatjuk, hogy szép, esztétikus formát kapjunk. A méretes cserjéket, köztük a nyáriorgonát alaposan vissza kell metszenünk, ha féken szeretnénk tartani a növekedésüket. A kisebb cserjék, mint például a télálló fukszia esetén a metszés elsődleges célja, hogy a növény nagyobb virágokat hozzon.

Korábbi írásaink a témában:

A nyáriorgona metszése lépésről lépésre
Így kell a fuksziát metszeni – tanuld meg te is!

tel vegi metszes 8 ok 04

6. Alakító metszés

A tél ideális időszak a fák és cserjék alakjának és szerkezetének felmérésére és módosítására. Nehéz ugyanis megítélni, hogyan fejlődik a fa, amikor az ágakat dús lomb takarja. Télen könnyebb például észrevenni a rosszul, egymást keresztezve nőtt ágakat. Egyes cserjéket, például a kányabangitát, váza alakúra szokás metszeni.

7. Betegségek megelőzése

A beteg ágakat metszéssel távolítjuk el, hogy a növény egészséges maradjon. Célszerű eltávolítanunk a félig vagy teljesen elhalt, elszáradt vagy valamilyen betegség tüneteit mutató ágakat. Magnólia esetén például metszéssel tudjuk megelőzni a verticilliumos hervadás továbbterjedését. 

tel vegi metszes 8 ok 05

8. Az erőteljes növekedés elősegítése

A gyengén, rosszul fejlődött ágak eltávolításával a megmaradt ágakat erőteljesebb fejlődésre ösztönözzük. Egyes növényeket a teljes megfiatalítás érdekében a talaj szintjéig is visszavághatunk. A télen színes vesszőikkel díszítő növényeket, például a fehér somot vagy a fehér füzet a tél végén vagy kora tavasszal erősen vissza kell vágnunk a talajszint felett kb. 15 cm-esre. Egyéb cserjéknél a gyenge, megnyurgult hajtások eltávolítása a cél.

tel vegi metszes 8 ok 06

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR