Így sterilizáljuk otthon gőzöléssel a komposztot

Így sterilizáljuk otthon gőzöléssel a komposztot

Egészségesebb talaj.

A gőzölés egy jól ismert módszer a közeg sterilizálására és a talaj kifáradásának megszüntetésére. A forró gőz elpusztítja a növényeket károsító gombákat, baktériumokat, vírusokat, nematódákat, valamint gyommagokat, és a tápanyagokat is mobilizálja.

Ideálisan használható a szobanövényeknél vagy a palántanevelésnél. A tél kiváló időpont a gőzölésre, de csak addig, amíg a komposzt nem fagyott, ellenkező esetben elveszíti a morzsás szerkezetét és iszapossá válik. Mivel a gőzölés során hasznos mikroorganizmusokat is elpusztítunk, csak annyi talajt kezeljünk, amennyi a magvetéshez vagy a szobanövénynek szükséges.

komposztot gozolessel sterilizaljuk 03

3 otthon is kivitelezhető változatot mutatunk:

Sterilizálás régi mosóüstben

Tegyünk egy finom hálót vagy régi szitát a nagy mosóüstbe. Az üst alja és a szita között 15 cm távolságot kell tartani, amit legkönnyebben úgy érhetünk el, hogy köveket helyezünk az edény aljára. Öntsünk 10 cm vastagon vizet az üstbe és töltsük meg földdel a szitát. Gyújtsunk alá az üstnek. Hogy a keletkező gőz ne szökjön ki, tányérral vagy fóliával fedjük a tetejét. Legalább egy órán át kell gőzölni a földet.

Sterilizálás sütőben

Csak kis mennyiségű föld esetében használható megoldás. Töltsünk meg egy tűzálló tálat vagy mély tepsit 10 cm vastagon földdel és tegyük rá lazán a fedőt vagy fedjük alufóliával. Ha túl száraz a föld, nedvesítsük be. Hagyjuk gőzölni 100 °C-on 30 percig. Amikor kész, hagyjuk a sütőben kihűlni.

Sterilizálás mikrohullámú sütőben

Egy kis adag föld sterilizálásra a mikró is megfelelő lehet. Erre alkalmas edényben tegyük be a földet 10 percre 600 watton. Vigyázat! A folyamat közben kellemetlen szagok keletkezhetnek. Legyünk óvatosak, tartózkodjunk a művelet során a mikró közelében, az orchidea szubsztrát vagy a komposzt fadarabkákat is tartalmazhat, amelyek akár meg is gyulladhatnak a túl magas hőmérsékleten!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR