Így tároljuk helyesen az almát, hogy egész télen fogyaszthassuk

Így tároljuk helyesen az almát, hogy egész télen fogyaszthassuk

Napi egy alma.

A megfelelően tárolt alma egész télen kitart, értékes vitaminforrást biztosít. A kertben vagy hazánkban termett gyümölcs fogyasztásával hozzájárulunk a globális klímaválság elleni harchoz, hiszen a messziről szállított déligyümölcsök helyett a helyben termett almát fogyasztjuk.

A tárolás nem pusztán raktározást jelent, az alma esetében a fajtára jellemző aroma és íz is az utóérés során alakul ki. A kemény gyümölcshús megpuhul és lédúsabbá válik. A legjobb, ha a tárolás egy pincében történik, 3-6 °C-on, 80-90%-os páratartalom mellett, jól szellőző helyiségben.

almakat taroljuk helyesen 02

Azt, hogy az alma érett-e, egy egyszerű módszerrel meghatározhatjuk. A legjobb, ha a gyümölcs nagyságát, színét és aromáját vizsgáljuk. Amennyiben nem vagyunk benne teljesen biztosak, akkor a fán lévő almát fogjuk a kezünkbe és döntsük kicsit felfelé. Ha nem szakad le, ellenáll ennek az enyhe nyomásnak, akkor még nem érett. Ha erővel elszakítjuk és a szár a fán marad, az nem jó, mert a tárolás során a szár helyén lévő kis sérülésen keresztül könnyen behatolhatnak a kórokozók.

almakat taroljuk helyesen 03

Egy fán belül nem egyszerre érnek a gyümölcsök, ezért többször kell ellenőriznünk és szüretelnünk azokat. A legjobb, ha délelőtt szedjük az almát, amikor a harmat felszáradt. Kerüljük a gyümölcshullást, a kidobást és kiöntést, mivel a kórokozók, kártevők átjuthatnak a sérült részekről és az alma gyorsabban rohad. A legjobb, ha szedőkosárral és ághúzóval dolgozunk, mert minél kíméletesebben bánunk az almával, annál jobban tárolható a gyümölcs.

Csak egészséges almát tároljunk, a betegeket dobjuk ki! A lepotyogott, ütődött, foltos gyümölcsöt mihamarabb fogyasszuk el. Ne vigyük a tárolóba a szár nélküli gyümölcsöket sem. Lehetőleg napos időben szüreteljünk! A szedést követően 1-2 napig a szabadban, a harmattól védve hagyjuk állni a ládákban a gyümölcsöt.

almakat taroljuk helyesen 04

A tárolóhelyiséget alaposan takarítsuk ki meleg ecetes vagy szappanos vízzel. A korai fajtákból hamar felszabadul az etilén nevű érési gáz, amely felgyorsítja az alma öregedését. Ne tároljuk együtt az almát más zöldségekkel, a felszabaduló etilén ugyanis a zöldségek idő előtti öregedését is okozza. Az almát a szárával felfelé helyezzük a polcokra, vagy a lapos dobozokba, de lehetőleg csak egy rétegben. A tárolóban rendszeresen szellőztessünk.

Hetente egyszer ellenőrizzük a gyümölcsöket, dobjuk ki a penészes, rohadt almákat. Ha csak kis területet érint a barnulás, vágjuk ki azt a részt és azonnal használjuk fel az almát.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR