Finom, zamatos, egészséges: így készül a saját almalé!

Finom, zamatos, egészséges: így készül a saját almalé!

Gyümölcsital lépésről lépésre.

Akinek van bőtermő almafája, vagy ’szedd magad’ akcióban lehetősége nyílik nagyobb mennyiségű almát beszerezni, feltétlenül próbálja ki az almalé-készítést! A finom, friss italnak nincs párja, jó érzés a saját készítésű levet kortyolgatni. A legjobb hidegen préselni – így a gyümölcsben található összes értékes vitamin, tápanyag megmarad.
A gyümölcsprésnek hála nagy mennyiségű almát lehet időtakarékosan feldolgozni – kb. 1,5 liter gyümölcsből 1 liter ivólé készül.

A saját készítésű almaléhez lehetőleg lédús gyümölcsfajtát válasszunk, például a Fehér Klárát, vagy az Idaredet. A fajta és az érettség foka határozza meg az ivólé édességét. Amennyiben azt szeretnénk, hogy kicsit savasabb gyümölcslevet kapjunk, azonnal szüreteljük le az almát, amint megérett, és így dolgozzuk fel. A fáról leesett almát ne hagyjuk hosszan a fűben heverészni, mert egy hét múlva már csak kb. 60 %-nyi mennyiséget tudunk belőle kinyerni.

finom sajat almale 02

Előkészítés

Az almákat mossuk meg. Az ütődéstől keletkezett barna foltokkal ne törődjünk, de késsel vágjuk ki a kukacos, rohadt, beteg részeket. Az előkészített almákat először is daraboljuk fel. A repedt alma héjjal együtt és minden hepehupával jöhet a gyümölcsprésbe, amely az almát pürészerűre zúzza.

finom sajat almale 03
Tony Hirtenstein

Az almalé készítéséhez némi beruházásra van szükség: a gyümölcsprés jól használható készülék, először összezúzza, majd kipréseli a gyümölcsöket. Érdemes beszerezni egy ilyen, a gazdaboltokban, kertészeti árudákban kapható kis szerkezetet, ha gyakran szeretnénk levet készíteni. Amennyiben nincs kéznél, akkor improvizálhatunk, bevethetjük pl. a húsdarálót, vagy bármit, ami képes az almákat összezúzni. Az utolsó cseppek kinyeréséhez azonban itt is a legjobb valamin átnyomni-átpréselni a pürét (pl. szűrőn, vászon vagy géztasak segítségével).

finom sajat almale 04
anoldent; Mr ATM

A modelltől függően a prések mechanikusan vagy elektromosan összenyomják az almákat, a lé pedig egy gyűjtőgallérba kerül, vagy közvetlenül a vödörbe áramlik egy oldalsó nyíláson keresztül.

Egyes mechanikai modellekben lassú folyamat a préselés és időről-időre meg kell szakítani, hogy a gyümölcslé újra leülepedjen. Amikor befejeztük a préselést, a nyomózsákot fel kell rázni, majd kb. fél óráig pihentetni. ezután a pépet újra kipréselhetjük. Ily módon az utolsó cseppet is ki tudjuk nyerni a gyümölcsből.

Annak érdekében, hogy a házi almalé hosszabb ideig eltartható legyen, almaborrá erjeszthetjük vagy pasztörizálhatjuk. Almabor készítéséhez mindössze annyit szükséges tenni, hogy a mustot speciálisan rögzített erjesztő palackba kell tölteni és várni, hogy a természetes folyamat végbemenjen.

finom sajat almale 05
Local Food Initiative

A pasztőrözéshez öntsük a levet a korábban sterilizált üvegekbe. A palackokat egészen a palack nyakának a kezdetéig meg kell tölteni. Ezt követően tegyük az üvegeket egy vízzel teli edénybe, és melegítsük 80 °C-ra a vizet (ez a hőmérséklet elpusztítja a nem kívánatos mikroorganizmusokat, de nem semmisíti meg a fontos vitaminokat, tápanyagokat). Miután a lé elkezd habzani, a kupakot rá lehet tenni az üvegre. Amikor a hab a palackban leülepszik, vákuum keletkezik, amely bezárja az üveget. Végül a palackokat leöblítjük, hogy ne maradjanak a külsején sem szennyeződések, és feliratozzuk.

Sötét, hűvös helyen tárolva évekig eltartható. Vigyázat, a friss almalé serkentőleg hat az emésztésre!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR