Rothadó foltok az almán: ehető még a gyümölcs vagy dobjam ki?

Rothadó foltok az almán: ehető még a gyümölcs vagy dobjam ki?

Fontos a víztartalom.

Igencsak bosszantó, amikor a szüretelendő gyümölcsökön puha, barna foltokat látunk, azonban még ezekben az esetekben is kár lenne az egész termést a komposztra hajítani. Az, hogy elegendő-e a barna részt kivágni, vagy az egész gyümölcstől elbúcsúzhatunk, általában annak fajtájától és víztartalmától függ: a puha, nagy víztartalmú gyümölcsök, mint a szilva, az őszibarack, a szőlő, a cseresznye vagy a bogyósok így már nem fogyaszthatóak, de az alma vagy a körte esetében az érintett területeket nagyvonalúan kivághatjuk, a többit pedig megehetjük. Fontos, hogy mindig vágjunk ki egy részt az ép gyümölcshúsból is.

Alaposabb vizsgálatok során úgy találták, hogy a rothadást okozó penészgombák patulin nevű vegyülete csak 1-2 cm-es részt érint a folt körül az alma esetében. Emiatt elegendő ennél a gyümölcsnél csupán egy nagyobb húsdarab kivágása. A lédús, nagy víztartalmú gyümölcsöknél viszont mindez nem érvényes, mert ott a méreganyag az egészséges részekbe is bejuthat.

A penészgombák toxikus anyagcseretermékeket állítanak elő, amelyek még kis mennyiségben is károsak lehetnek és rákkeltő anyagként is számontartják őket. A patulin nevű vegyület, amely a rothadó almában, körtében gyakran megtalálható, akár a vesében, májban, lépben fellépő vérzéshez is vezethet. Nagyobb mennyiségben hányingerhez, gyomorgyulladáshoz is vezethet. Még a rövid idejű melegítést, pasztőrözést is túléli. Normális étrendben persze nem kell aggódni, mert nem éri el a toxikus mennyiséget.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR