Kerti garázs: fából vagy fémből éri meg?

Kerti garázs: fából vagy fémből éri meg?

Ha kéne egy praktikus tető az autó fölé, akkor a nyitott kocsibeállót érdemes megfontolni. Itt van néhány ötlet és fotó hozzá.

Megéri garázst venni vagy építeni?

Helytakarékos megoldás a kertben a fából vagy fémből épített, nyitott oldalú garázs. Aki tető alatt érzi biztonságban az autóját és a kertből sem akar állandó helyet feláldozni az gépkocsi számára, az nem lő mellé vele.

Nagy előnye a nyitott garázsnak, hogy nem kell hozzá építési engedély, még csak bejelentési kötelezettsége sincs az ingatlan tulajdonosának. De vajon a fából vagy a fémből épült garázs a jobb?

kerti garazs fabol vagy fembol 02
www.e-kert.hu

A garázs négy évszaka a kertben

Nyáron többé nem féltjük a fényezést a jégesőtől és a madaraktól. Ha pedig szükséges lenne a hely egy kinti főzéshez vagy partihoz, akkor kiparkolunk az autóval és máris ott a megfelelő placc!

Télen az autó szélvédőjére pedig nem fagy rá többet a nappali pára, a jég hajnali kapargatása ettől kezdve a múlté.

Tavasszal és ősszel esőben is vígan lehet pakolászni alatta. A kocsi lakkozása sem fog folyamatosan fakulni a napon.

Ha jön a jégeső, akkor nagy szolgálatot tesz a tető a családi autónak, hiszen a fényezés és kasztni javításkor egy casco-s autó kárának 10% önrésze a 200 eFt-ot is elérheti.

A nyitott garázs előnyei

Fából vagy fémből nyitott kerti garázst építeni nem olyan nagy beruházás. A nyitott garázsoknak nincs oldalfaluk, így kevesebb teret vesznek el a kertből.

A nyitott garázsok tartószerkezete fából és fémből is készülhet, maga az elképzelés azonban igen egyszerű: tartóoszlopokon áll egy hatalmas tető, ami alá be kell állni az autóval, ami máris fedett helyen van.

kerti garazs fabol vagy fembol 03
www.e-kert.hu

A nyitott garázs hatalmas előnye a zárttal szemben, hogy csak akkor foglalja a helyet a kertben, ha éppen használják is. A www.e-kert.hu nyitott garázsokkal foglalkozó oldalán elérhető néhány garázs-alaprajz és típus (például egyállásos, kétállásos, lapos- és nyeregtetős stb.). Ha az autó nincs otthon, felszabadul a helye, így a kert tágasabbnak hat – csupán egy fedett részt kapunk, ami egy kerti parti közben akár még jól is jöhet, ha elered az eső.

A nyitott garázs jóval olcsóbb is, mint a zárt, hiszen sokkal kevesebb anyagra van szükség a megépítéséhez: mivel hamarabb elkészül, a befektetett munka, és ezáltal annak díja sem olyan sok, mint egy zárt garázs esetében.

Nyitott garázst vehetünk készen is, de magunk is építhetünk, vagy építtethetünk. Kész vagy egyedileg tervezett garázsokat kínál a www.e-kert.hu (a honlapon megtekinthető néhány minta). Az saját építésű garázs előnye, hogy a méret az autónak megfelelően alakítható, de több fáradtsággal jár, mint a kész változat. Ha a saját kezűleg összerakott (készen vett) garázsban gondolkodunk, akkor akár minimális költséggel egy gyerek-hintával, kerti függőággyal, vagy a sportoló gyerek boksz-zsákjával is kombinálhatjuk a szerkezetét.

Fából vagy fémből?

Nemcsak fából, hanem fémből is készülhet nyitott garázs. A fém ugyan nem az épület természetességét erősíti, de modern hatást kölcsönöz a kertnek. A prémium minőségű, alumínium vázzal szerelt nyitott garázsokra is sok példát találunk a www.e-kert.hu oldalain.

A fából készült garázs előnyei

A nyitott garázsok többfélék lehetnek: önálló épületként is felállíthatók, vagy a ház egyik falához szerelhetők. Ezek a három vagy négy oldalukon nyitott, tetőként funkcionáló garázsok többnyire fából készülnek, tetejük lehet zsindelyes, lemez, vagy cserepeslemez, de szinte bármi, ami alkalmas arra, hogy megóvja az autót a víztől és a hótól.

kerti garazs fabol vagy fembol 04
www.e-kert.hu

Egy fából épített garázs épp annyira tartós, mint egy faház, úgyhogy akár több évtizedig is megőrzi frissességét. Fontos azonban, hogy minden öt évben gondosan fessük át: ez nem csak a látványt javítja (ötévente újszerű állapotba kerül a szerkezet), hanem a tartósságát is megőrzi.

A faház teteje többféle lehet. A zsindely szerkezet masszívabb, mint a műanyaglemez, ráadásul alatta tárolni is lehet (csak sátortetős megoldás esetén). Akár tető nélkül is kérheti a kert tulajdonosa, ha van otthon megmaradt anyaga, amellyel maga szeretné befedni az új kerti építményt.

Egy érdekes hibrid megoldás, ha valaki a fából készült beállóját fémtetővel kéri. Így egy extrém jégeső esetén sem fog sérülni az autó (a műanyag tető ilyenkor azért megsérülhet).

A fémből készült garázs előnyei

És mi lenne, ha a gépkocsi beállója nem fából, hanem fémből lenne? A fémek nagy előnye a helytakarékos szerkezet, modern kinézet. Igaz, hogy az elején nagyobb a befektetés, de az alumíniumból készült garázs teljesen gondozásmentes, szinte örök darab.

kerti garazs fabol vagy fembol 05
www.e-kert.hu

A fémből épített garázs néha jobban is illeszkedik a modern házak minimál stílusához. Ha viszont valaki mégis a fából való építkezés mellett teszi le a voksát, akkor azzal visszaadja a természetességet a környezetnek.

kerti garazs fabol vagy fembol 06
www.e-kert.hu

e-kert.hu: ahol akár garázst is lehet rendelni

Ez az írás az e-kert.hu webáruház támogatásával készült, megkötések nélkül, azaz a hobbikert.hu újságírói csak a témára kaptak megbízást, a konkrét tartalom a támogatótól függetlenül született. Az e-kert.hu a garázs, kerti autóbeálló kapcsán a kapacitása erejéig vállalja a telepítést is, azaz a szerkezetkész épület megvásárlása esetén megvalósítják az alapozást és összeszerelést is. Az Otthonteremtési programhoz kapcsolódó dokumentumokat a cég már a telepítéskor átadja. A legtöbb esetében raktárról 1-2 héten belül kiszállítható a megrendelés, így a felfordulás a kertben rövid ideig tart. Több száz felépített beálló és több mint 10 éves szakmai referencia bizonyítja, hogy az e-kert.hu megbízható partner ebben a feladatban.

Az Otthonfelújítási program 2021-2022 között a lakáshoz tartozó garázsokra is igénybe vehető. Viszont érdemes idejében lépni, mert az árak emelkednek és minden évben valószínűleg még többe fog kerülni a beruházás. (x)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR