Most vessük a téli porcsint, az indiánok vitamindús salátaféléjét

Most vessük a téli porcsint, az indiánok vitamindús salátaféléjét

A lakásban is nevelhető.

Az Amerika északi részéről származó téli porcsint (Claytonia perfoliata)  kubai spenótnak is nevezik. Már az indiánok is ismerték és kedvelték. Valójában gyomként érkezett hozzánk, ma már Közép-Európában is termesztik.

teli porcsin indianok 04

Tál formájú levelek és erőteljes növekedés jellemzi. Ízletes, értékes téli csemege, amely legjobban 12 °C alatti hőmérsékleten csírázik.
Szeptember vége, október eleje ideális a téli porcsin magvetéséhez. Egy 3 m2-es területre kb. 1 g vetőmag szükséges. Érdemes a már letermett ágyásokat hasznosítani. A magokat kb. 1 cm mélyen vessük sorba, egymástól 15 cm-re, de történhet a vetés egyszerűen úgy, hogy a területen egyenletesen elszórjuk a magokat.

teli porcsin indianok 02

A téli porcsin a félárnyékot kedveli, lakásban is termeszthető. Fontos, hogy humuszban gazdag talajba vessünk, erős szárazságnál locsolni kell. Kb. 10 nap múlva csíráznak a magok és további 6-8 hét múlva szedhető a zöldség. A szüretelésnél hagyjunk a növényen egy 3 cm hosszú levélszárat, így újra kihajt és másodszorra is értékes vitamint szolgáltat a porcsin. Egészen tavaszig szedhetjük a zsenge leveleket, ha folyamatosan utánvetünk.

teli porcsin indianok 03

A téli porcsin levelei C-vitaminban gazdagok, fogyaszthatjuk őket salátában, nyersen vagy spenótként elkészítve is. Lényeges, hogy ne keverjük össze a kövér porcsinnal, a nevük ellenére nem rokonok.

teli porcsin indianok 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR