Kerti fülbemászók horgas karmokkal

Kerti fülbemászók horgas karmokkal

Hasznos ragadozók, amelyek meglepő dolgokat végeznek az ijesztő fogószerveikkel.

Mindenki nyugodjon meg, a fülbemászók nem másznak a fülbe, ez csak tévhit. Nem lehet tudni, hogy miért is ez a nevük.

A bogyók közül, az érett szőlőfürtből, a leesett barackból, almából, a dáliák szirmai közül barna rovarok, a fülbemászók szaladnak elő.

De nézzük is meg, milyenek tulajdonképpen ezek a rovarok.

A testük 1-2 cm hosszú, fényes gesztenyebarna, lapos, a szív alakú fejük világosabb, a lábuk sárga. A potrohon feltűnő a kétszarvú fartoldalék, ami hosszú és könnyedén meg lehet fogni. A hímek fogószerve görbe, belső oldalkán egy-egy foggal, a nőstényeké egyenes.

fulbemaszo 02

Ha nem a fülbe másznak, akkor mivel is töltik az idejüket?

Elsősorban a növények leveleiből szirmaiból, terméseiből eszegetnek, ekkor nem nagyon örülünk nekik, de ezen kívül levéltetvekkel, csigákkal, hernyókkal, rovartetemekkel, rovartojásokkal is táplálkoznak, amivel viszont nekünk hasznot hajtanak.

Gyakran láthatjuk rágásnyomaikat és mellettük szemcsés ürüléküket is a dáliákon, rózsákon, krizantémon, szegfűkön. Ezeknek a növények a szirmait és a leveleit is elfogyasztják. A lédús gyümölcsök közül megrágják az almát, őszibarackot, körtét, szőlőt, és az epret is.

A zöldségek közül a káposztát, salátát, sárgarépát és a retket kedvelik. Főleg a túlérett, hibás, más kártevők által már megrágott zöldségekből, gyümölcsökből lakmározik.

Éjszaka táplálkoznak, ezért viszonylag ritkán látjuk őket. Nappal, a fák kérge mögé, kövek alá, a sűrű növénytakaró, avar alá bújnak. Csoportosan élnek és kedvelik a párás helyet.

fulbemaszo 03

A nőstények tavasszal költőjáratot vájnak a földbe és abba 20-80 tojást raknak. Ezután a nőstények nem hagyják magukra a petéket, őrzik, tisztogatják, nyalogatják, forgatják őket. Az állatvilágban ezeknél a rovaroknál figyelhetjük meg először, hogy gondoskodnak az utódjaikról.

A tojásokból 3-4 hét múlva kelnek ki a lárvák, amelyek ugyan hasonlítanak a kifejlett egyedekre, csak szárnytalanok, kisebb a fogószervük és világosabb barnák.

Ha nagyon elszaporodnak, a kertgazda egy mesterséges búvóhelyet készít nekik. A rovarok félbevágott krumpli, nedves rongy vagy egy deszkadarab alatt is összegyűlnek, aztán a gazdára van bízva a további sorsuk.

A fülbemászók fogószerve elsősorban más rovarok elleni elijesztésre szolgál. A megragadott táplálékot ezekkel emelik a szájukhoz, ezen kívül a fedőszárnyak alatt lévő, jól összehajtogatott hártyás szárnyaikat bogozzák, bontogatják ki velük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR