Te mit teszel a levéltetvek ellen? Olvasóink osztották meg a tapasztalataikat

Te mit teszel a levéltetvek ellen? Olvasóink osztották meg a tapasztalataikat

Házi módszerek.

Levéltetvek: ezeket az apró rovarokat alighanem minden hobbikertész ismeri. Számos növényt megtámadhatnak, képesek tömegesen ellepni a rózsát, az almát, a szilvát, de gyakran megjelennek a zöldségfajokon, a leanderen vagy a ribiszkén is. Egy körkérdés keretében Olvasóink levéltetveket tizedelő praktikáit gyűjtöttük egybe.

Akadnak olyan hobbikertészek, akik a természetes módszerekre esküsznek, sőt, a legelszántabbak egyenesen nem is védekeznek a kártevők ellen. Ők abban hisznek, hogy a természet elrendezi a dolgokat, a levéltetvek után megjelennek a katicák, a kert mintegy „fenntartja magát”. Szerintük kitartással egyensúlyi állapotot lehet létrehozni.

leveltetvek ellen mit teszel 02

Sokan hangsúlyozzák, hogy a hangyák ellen kell harcolni. Hiszen a levéltetvek által kiválasztott mézharmat a hangyák egyik kedvenc tápláléka, így ha vissza szeretnénk szorítani a levéltetvek számát, a hangyák számát is vissza kell szorítanunk és vice versa.

Mások nem nézik tétlenül a levéltetveket, de csakis természetes házi szerekhez nyúlnak. Van, aki slagos lemosást javasol, de népszerű a tejes vagy tejes-vizes lemosás is. Emellé jód is adható (íme, egy bevált recept: 1 l víz + 2 dl tej + 10 ml jód).

leveltetvek ellen mit teszel 03

Van, aki azzal próbálkozik, hogy fokhagymát ültet a növények mellé, vagy fokhagymás vízzel permetezi őket.

Ugyancsak sokan esküsznek a csalánlére. Ehhez vízbe kell csalánlevelet áztatni, majd a zöldes lével permetezni.

A házilagos megoldások közé sorolható a mosogatószeres vízzel történő lemosás is. Ezt többen cukorral vagy ecettel kombinálják (érdemes ezt az arányt kipróbálni: 2 l víz + 1 evőkanál cukor + 1 kávéskanál mosogatószer + 1evőkanál ecet). Sokan káliszappanos lemosást ajánlanak.

Van, akinél bevált az, hogy kávézaccot szór a növények köré, más erőspaprika-kivonattal permetez.

leveltetvek ellen mit teszel 04

A kereskedelemben kapható termékek közül sokan ajánlják a Bio Plantellát. Ezt a ragasztós szalagot a fára kell tekerni, így az arra felmászó kártevők a csíkon áthaladva beleragadnak. A Florimo spray is biológiai úton gyéríti a kártevőt.

Vannak olyan kertészek, akik nem növényvédő szerekkel, de drasztikusabb módszerekkel próbálkoznak, például nikotinos vízzel (cigarettacsikket vagy hamut áztatnak vízbe), vagy szappanos vizes denaturált szesszel.

Azok, akik már feladták a természetes szerekkel való küzdést, az alábbi szerekhez fordulnak: Mospilan, Karate, Pirimor, Judo, Decis, Bi58 (utóbbi már nem engedélyezett). Nagyon fontos, hogy mindig betartsuk az előírásokat, ne alkalmazzunk lejárt, már nem engedélyezett, nem szakember által javasolt szereket, vagy olyanokat, amelyek nem az adott kártevőt célozzák!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?