Nyári ízek jegelve.
Maradtak még a kertben fűszernövények? Legkésőbb az első fagyok megérkezte előtt szüreteljük le őket! Nem vesznek kárba, egy ötletes módszerrel télire is átmenthetjük az ízeket.
Sokan szeretik a fűszereket lefagyasztani, hogy egész évben élvezhessék az ízüket: a petrezselyem, a metélőhagyma vagy a lestyán például nyugodtan mehet a mélyhűtőbe. A legjobb, ha felaprítjuk és kis adagokban tároljuk a zöldet, mert így könnyebb dolgozni vele. Praktikus módszer az is, ha olívaolajos-fűszeres fagyasztott kockákat készítünk.
Így fogjunk hozzá:
1. Vágjuk apróra a fűszert és töltsünk meg vele egy jégkockatartót. Akár keverhetjük is a különféle fűszereket, vagy tehetünk hozzájuk pl. fokhagymát.
2. Öntsük fel a kis rekeszeket olívaolajjal és tegyük őket kb. 6 órára a mélyhűtőbe. Ezt követően nyomjuk ki a kockákat a formából és zárható dobozban, tasakban tároljuk őket a mélyhűtőben.
Az eljáráshoz olívaolajat, repceolajat vagy szezámolajat használjunk, mivel ezek a fagypont alatti hőmérsékleten megszilárdulnak. Más olajok, így például a napraforgóolaj vagy a lenolaj nem alkalmasak erre a célra, mert fagyponton is folyékonyak maradnak.
A fagyasztott fűszeres-olajos kockákat sokoldalúan felhasználhatjuk: kerülhetnek szószba, salátába, de zöldség-, hús- vagy halételekhez is. Szeletelt húsokhoz, tésztákhoz is ideálisak, hő hatására pillanatok alatt felolvadnak. Túl forrón nem tanácsos pirítani a kockákat, mert egyes fűszerek, pl. a bazsalikom könnyen megéghetnek. Kevésbé problémás a rozmaring és a kakukkfű.