Készítsünk házilag fagyasztott fűszeres-olajos kockákat

Készítsünk házilag fagyasztott fűszeres-olajos kockákat

Nyári ízek jegelve.

Maradtak még a kertben fűszernövények? Legkésőbb az első fagyok megérkezte előtt szüreteljük le őket! Nem vesznek kárba, egy ötletes módszerrel télire is átmenthetjük az ízeket.

Sokan szeretik a fűszereket lefagyasztani, hogy egész évben élvezhessék az ízüket: a petrezselyem, a metélőhagyma vagy a lestyán például nyugodtan mehet a mélyhűtőbe. A legjobb, ha felaprítjuk és kis adagokban tároljuk a zöldet, mert így könnyebb dolgozni vele. Praktikus módszer az is, ha olívaolajos-fűszeres fagyasztott kockákat készítünk.

fuszeres olajos kockakat hazilag 02

Így fogjunk hozzá:

1. Vágjuk apróra a fűszert és töltsünk meg vele egy jégkockatartót. Akár keverhetjük is a különféle fűszereket, vagy tehetünk hozzájuk pl. fokhagymát.

2. Öntsük fel a kis rekeszeket olívaolajjal és tegyük őket kb. 6 órára a mélyhűtőbe. Ezt követően nyomjuk ki a kockákat a formából és zárható dobozban, tasakban tároljuk őket a mélyhűtőben.

fuszeres olajos kockakat hazilag 04

Az eljáráshoz olívaolajat, repceolajat vagy szezámolajat használjunk, mivel ezek a fagypont alatti hőmérsékleten megszilárdulnak. Más olajok, így például a napraforgóolaj vagy a lenolaj nem alkalmasak erre a célra, mert fagyponton is folyékonyak maradnak.

A fagyasztott fűszeres-olajos kockákat sokoldalúan felhasználhatjuk: kerülhetnek szószba, salátába, de zöldség-, hús- vagy halételekhez is. Szeletelt húsokhoz, tésztákhoz is ideálisak, hő hatására pillanatok alatt felolvadnak. Túl forrón nem tanácsos pirítani a kockákat, mert egyes fűszerek, pl. a bazsalikom könnyen megéghetnek. Kevésbé problémás a rozmaring és a kakukkfű.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR