A kivi magról való nevelésével kapcsolatos értékes tapasztalatait, véleményét Harcz Endre, a különleges növények lelkes termesztője osztja meg velünk.
Sokan fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy magról kelt kivijeiket kiültessék-e, adjak ebben tanácsot. Ilyenkor nehéz helyzetbe kerülök, mivel úgy kell tanácsot adnom a kiültetéssel kapcsolatban, hogy közben igyekszem róla lebeszélni őket. A végén pedig jön a kérdés: "Akkor ezek szerint felesleges vesződnöm velük?"
A válasz: igen!
Szakszerűen kialakított kivilugas
Magról nevelt kivi: lehetséges problémák
Sok internetes cikk ecseteli részletesen, hogyan kell kicsíráztatni, milyen cserépbe, milyen virágföldbe ültessék el a kivimagokat, csak azt felejtik el ezen cikkek írói, hogy a magról vetett kivi esetében nagyon sok probléma merül fel.
Egyrészt tudni kell, hogy a magról kelt kivik 90%-a porzós lesz, azaz soha nem fog teremni. A maradék 10% termős, így ha valaki magról nevelt kivit ültet ki, akár 10 tövet is kiültethet úgy, hogy mind a 10 porzós növény lesz.
Az igazi probléma itt jön, ugyanis száz százalékosan csak akkor derül ki egy kiviről, hogy termő-e vagy porzó, ha virágzik. Addig zsákbamacska.
A kivi porzós virága
A kivi termős virága, a közepén láthatóak a bibeszálak
A magvetéstől számított 5-6 év minimum, amire virágzik, azaz minimum 5-6 évet kell várni arra, hogy kiderüljön, milyen nemű a kiültetett kivink.
Magyarán akár 10 db kivit is nevelgethetünk, öntözhetünk, támrendszert csinálhatunk neki, felfuttatjuk úgy, ahogy kell, aztán 5-6 év múlva kiderül, hogy mind a 10 db porzó, így pedig nem fognak teremni, nem lesz finom gyümölcsünk.
Szakszerűen kialakított kivilugas
Ha a cél a termő kivilugas: így mehetünk biztosra
És ha ez nem lenne elég, ha szerencsés kezünk van, és lesz közöttük 1 termő, jellemzően a magról kelt kivik sokkal kisebb gyümölcsöt teremnek, mint például a szelektált, világszinten termesztett, már kipróbált fajták, mint ami például tőlem is beszerezhető.
2 éves kivicsemeték
Persze aki kedvét leli a magvetésben, szeret kísérletezgetni, szórakozásnak jó magról kivit nevelni, de aki biztosan termő kivilugast szeretne, annak termő és porzó kivitövet kell beszereznie.
Nálam 2 éves, konténeresek kivitövek beszerezhetőek, ha szakszerűen vannak nevelve, az elültetéstől számított 3. évtől már megmutatják a termésüket, a 4. évtől pedig több tíz kilót teremnek.
A magyar kivi sokkal finomabb, édesebb, mint az import
A szakszerű kivinevelés néhány kulcspontja
- Csak termő és porzó párost szabad ültetni a biztos termés érdekében.
- Ültetésnél a talajt porhanyósra kell elmunkálni.
- Támrendszer kell neki, aminek vízszintes felületén el tud futni minden irányban.
- Madzag kifeszítésével kell felfuttatni a támrendszerre.
- Ha felért, fent fusson, kússzon, amerre kedve tartja.
- A termővesszőket teljes hosszban meg kell hagyni.
- Nagyon vízigényes növény, sokat kell öntözni, mindig legyen nedves a földje, egyenletes vízellátást igényel.
- Ha a kivink nem működik megfelelően, nem terem, keveset terem, nem nő stb., akkor valami hiba van, nem kivágni kell, hanem rájönni, mi lehet a hiba.
A magyar kivi sokkal finomabb, édesebb, mint az import
Ha 2 termő és 1 porzó kivit ültetünk (mindig ezt az arányt javaslom házikertbe), néhány év múlva az egész családot ellátja finom, vitamindús gyümölccsel a hosszú téli hónapokra.
A tél második felében és tavasszal sok videót teszek majd fel az oldalamra, amikben bemutatom a kivi szakszerű metszését, ezekből mindenki elsajátíthatja a kivimetszés fortélyait.
Ugyanis azt vallom, hogy a jó szaporítóanyag is fontos a sikeres kertészkedéshez, de a pontos, használható szaktanács legalább annyira elengedhetetlen.
Porzós és termős, ismert fajtájú (nem magról kelt) kivi ültetése garantálja a biztos termést