Leleplezés: ez az a kártevő, amelyikkel idén az Olvasók baja leginkább meggyűlt

Leleplezés: ez az a kártevő, amelyikkel idén az Olvasók baja leginkább meggyűlt

Bosszankodás a kertben: ahol növények vannak, ott kártevők is vannak, időnként olyan nagy számban, hogy úgy érezzük, egész sereg költözött be a kertünkbe.

Akad, károsító, amelyik a száraz meleget, más a csapadékosabb hűvöset kedveli, de egy biztos: ha kedvező számukra az időjárás, akkor valóságos inváziót képesek okozni. Megkérdeztük az Olvasóinkat, hogy idén melyik kártevő okozta számukra a legnagyobb problémát.

Nos, a hobbikertészek fő réme 2023-ban a csiga volt.

Mindenfajta csiga tömegesen jelent meg a kertekben: a közönséges éti csiga mellett a különféle meztelencsiga fajok is. Sokan csigacsapdákkal próbálkoztak, mások kézzel szedegették őket és népszerű volt a sörcsapdába csalogatás is. A spanyol csiga ellen a futókacsát és a szódabirkarbónát is bevetették az Olvasók. "Remek" hír, hogy hazánk nemrég 5 új meztelencsiga fajjal gazdagodott: a foltos, a hódító, a kétsávos, a kispöckű és a tarajos meztelencsiga is jelen van már.

leleplezes kartevo 02

Az ezüstérmes versenyző a poloska lett, belőle is több faj létezik és nem csak a kertben, de bizony a lakásban is megjelenik. A mezei poloska mellett hazánkban 10 éve jelen van az ázsiai márványpoloska is, ami számtalan gazdaságilag fontos növényt, beleértve gyümölcsfákat, szőlőt, paprikát, de még a díszcserjéket is szívesen fogyasztja – vagy inkább szívogatja – és ezzel hatalmas károkat képes okozni.

leleplezes kartevo 03

A dobogó harmadik fokára pedig valószínűleg a vakond kéredzkedik fel. A teljes védettséget élvező rovarevőnk természetvédelmi értéke ma 25 ezer forint. A mozgékony állatkával sokkal ritkábban találkozhatunk, mint jelenlétének közvetett bizonyítékaival, a vakondtúrásokkal, amelyek az akár 100 méternél is hosszabb, elágazó járatrendszeréből összegyűjtött talaj szakaszonként felszínre hozott kupacai. A kertekben megjelenő túrások olykor bosszúságot okozhatnak, ez azonban eltörpül, ha a vakond talajlazító, valamint rovarkártevő-gyérítő szolgáltatásait is figyelembe vesszük. Hiszen a rovarevőkre jellemző módon kizárólag állati táplálékot, elsősorban a föld alatt mozgó férgeket, csigákat, rovarokat és azok lárváit fogyasztja.

leleplezes kartevo 04

Rajtuk kívül a hobbikertészek még beszámoltak a különféle rágcsálók kártételéről (pocok, egér) és sokan említették a vadállatok (nyúl, szarvas, róka) betörését is. A hangyák idén számtalan kertben nagy számban jelentek meg, nyár végén pedig felhőkben járták a násztáncukat a szárnyas hangyák.

leleplezes kartevo 05

Érdekes módon a bogárkártevőkre most kevesebben panaszkodtak, a vincellérbogár és a virágbogár került a listára. A dióburok-fúrólégy sajnos még mindig sok helyen gondot okoz és lokálisan a levéltetvek is felszaporodhatnak. Egy-két kertész a lótücsköt vagy a seregélyeket is megemlítette, de volt, aki a kullancsokra vagy a darazsakra hívta fel a figyelmet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR