Mit csinál a vakond télen?

Mit csinál a vakond télen?

Hűtőkamrát épít magának a mélyben.

Amikor megérkeznek a kemény hidegek, mi emberek jobban szeretünk a házba húzódni. De vajon mit csinálnak a kinn élő állatok, akik a jó időben a kertünkben tevékenykednek? Az állatokra jellemző, hogy a hidegben csökkentik az aktivitásukat, lelassítják a tevékenységüket, mérsékelik az energiafelhasználásukat, egyesek téli álmot alszanak. A vakond azonban nem alszik klasszikus téli álmot, a földben saját hűtőkamrát hoz létre és oda halmozza fel a táplálékot.

Amikor a talaj megfagy, gyakran leállnak a föld-, útépítési, építőipari munkák, nem véletlenül. A vakondok is gyorsan elérik a jegesedés határát a talaj felső rétegeiben, nem tudnak úgy mozogni a kemény földben, mint korábban. Erre az esetre az a megoldásuk, hogy egyszerűen mélyebb rétegekben ássák el magukat. Normális talajviszonyok mellett az állat kb. 10-20 cm mélyen ássa az alagutakat, fagy esetén azonban az építési tevékenységét 50-60 cm mélyre teszi át, ilyen mélységig már nem fagy meg a talaj a mi klímánkon.

vakond telen 02

A tevékeny, azonban vaksi állat meglehetősen lelassítja a hidegben az aktivitását, csökkenti a légzési sebességét és a testhőmérsékletét, viszont klasszikus, igazi téli álmot nem alszik. Spórol az energiával, hiszen ilyenkor az élelemkészlete véges. A kamrájában földigilisztákat, ehető talajlakókat, rovarokat, lárvákat halmoz fel, ezekkel éli túl a telet. Annak érdekében, hogy ez az élelem friss maradjon, egy harapással megbénítja őket, így a különféle férgek, rovarok mozdulatlanul fekszenek, amíg el nem fogyasztja őket a vakond.

Amikor a talaj felső rétege megfagy, általában a földigiliszták is mélyebb, fagymentes rétegekbe vándorolnak. Ott egyfajta dermedt állapotba kerülnek, a vakond pedig a bezsákmányolt tartalék mellett ezekre is örömmel rácsap.

Amikor a tavasz már a küszöbön van, a vakond is előmászik és megkezdődik a párosodás folyamata. Általában ez csak évente egyszer megy végbe, ezenkívül a vakond ugyanis magányosan él. A fészekhez különféle anyagokat gyűjt: mohát, füvet, lombot. A gyűjtögetés során a felszínre kell jönnie, otthagyva a túrásnyomokat a gyepben, a veteményben.

A fiatal vakondok kb. 5 hét múlva hagyják el a vackot, ivaréretté válnak és létrehozzák a saját területüket. Szegény emlőst nem sok kertben látják szívesen, pedig jó indikátora annak, hogy a talaj egészséges, sok állati táplálékot tartalmaz, ideértve a növényi kártevőket is, amelyek a vakond kedvenc csemegéit jelentik. Hiába pusztítja ezeket a vakond, a járatait, kupacait a kertészek nem nézik jó szemmel.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR