Leszedtem a félig érett fügét – be fog érni az ablakpárkányon?

Leszedtem a félig érett fügét – be fog érni az ablakpárkányon?

Sokan hiszik, hogy a füge tovább érik a leszüretelése után is. Mennyi ebben az igazság?

Az az állítás, miszerint a füge egy utóérő gyümölcs, legalább annyira makacsan beragadt a köztudatba, mint a középkorban az az állítás, hogy a Föld lapos, és aki elsétál a szélére, az akár le is eshet róla. Sajnos éppen úgy nem is igaz! Ahogy a Föld nem lapos, úgy a füge sem utóérő, ezért akármeddig is gyalogolunk egy irányba a kezünkben egy félérett fügével, két dolog nem fog biztosan megtörténni: sosem fogjuk elérni a Föld peremét, és nem fog menet közben beérni a kezünkben a füge. A füge nem utóérő gyümölcs, és ezen senki sem tud változtatni. A füge érési folyamatai abban a pillanatban befejeződnek, amikor azt leszakítottuk a fáról. Persze laboratóriumi körülmények között elő lehet idézni a továbbérést, de otthon a konyhában nemigen.

Ezért nagyon fontos, hogy a fügét csak akkor szedjük le a bokorról, ha már teljesen beérett, különben csalódás lesz a vége. Olyannyira sok csalódást tud okozni, hogy még fellelhető lesz benne ilyenkor a kellemetlen ízű tejnedv, amitől ragacsos lesz az ember szája. És bár édes a füge, de mégis van egy kellemetlen mellékíze. Ha te is így jártál, ne szaladj rögvest a baltáért, hogy kivágd ezt a vacak ízű fügét a kertedből, hanem fogadd el: bár te úgy láttad, már megérett, de igazából még kellett volna neki két-három nap.

leszedtem felig erett fuget 01

Ha leszedted, hiába teszed tálkába az ablakba, nem fog beérni. Hiába mondja a szomszéd néni, hogy de, neki beérett az ablakban, mert nem. Ha csak a nénike nem egy csodatévő jótündér. De erre ugye kevés az esély. Sokszor azért hiszik, hogy az ablakban beérik, mert a tárolás során veszít a nedvességtartalmából, és így a cukor-víz arány a gyümölcsben elbillen a cukor javára. De nem édesebb lett a füge, csak szárazabb

A gyümölcsök etiléngázt termelnek, és ez a gáz érleli be a gyümölcsöt. Vannak olyan gyümölcsfajták, amelyek utóérők, és a betakarítást követően is termelik még az etiléngázt. A füge nem ilyen. A füge, amint leszedtük, máris leállt benne az érési folyamat. Higgyünk a szakembereknek, akik mind egyöntetűen azt mondják – a szomszéd nénivel ellentétben –, hogy a füge nem utóérő. Ha már csak egy-két nap hiányzott volna a teljes puhuláshoz, akkor ha belerakjuk egy zacskóba és érett banánt teszünk mellé, talán beérik egy-két nap alatt.

Tehát az állítás, miszeint a leszedett füge egy kis tányérkán tovább érik az ablakpárkányban, teljességgel téves. Nem érik tovább, mert a füge nem utóérő. Hogy miért hiszik azt egyesek mégis, hogy tovább érik?

Medve Zsolt, a Farmosi fügés ember

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR